Reuniuni științifice și vizite de documentare la situri arheologice antice tunisiene
Articol publicat pe 13-10-2021
Proiectul "Interregional Educational Project North Africa - South-Eastern Europe, shared history, shared heritage. Exchange of experience and good practices in ancient heritage valorization" coordonat de Comisia Națională a României pentru UNESCO în parteneriat cu Universitatea din București și Universitatea din Sousse, Tunisia, a intrat săptămâna aceasta într-o nouă etapă. O delegație de profesori români, specialiști ai Departamentului de Istorie antică, arheologie și istoria artei al Facultății de Istorie și membri ai Centrului de Istorie Comparată a Societăților Antice (CICSA), împreună cu studenți ai Universității din București iau parte la reuniuni științifice și vizite de documentare la situri arheologice din epoca romană, de pe teritoriului Tunisiei, precum Thysdrus, Salakta, Sufetula, Ammaedara, Thugga și Cartagina.
Evenimentele științifice din cursul acestei săptămâni, organizate în format fizic la Facultatea de Litere și de Științe Umaniste din cadrul Universității din Sousse, în cadrul Laboratorului de cercetare condus de prof. univ. dr. Abdellatif Mrabet, sunt reunite sub titlul „Occupation du sol, peuplement et modes de vie dans le Maghreb antique et médiéval”.
Miercuri, 13 octombrie 2021, conf. univ. dr. Valentin Bottez va susține prelegerea cu titlul ”Le limes du Bas Danube: Histoire et archéologie”, iar lect. univ. dr. Alexandra Țârlea și drd. Iulia Iliescu vor prezenta lucrarea intitulată ”L’impact culturel des relations économiques entre l’Afrique du Nord et la Mer Noire analysé à travers la céramique et la verrerie d’époque romaine en Dobroudja”.
Activitățiile din cadrul proiectului vor continua în perioada următoare cu o vizită de documentare a specialiștilor tunisieni la siturile romane de la Marea Neagră și Dunărea de Jos, de pe teritoriul României, dar și cu publicarea unui volum intitulat Borders of the Roman World: Sharing Heritage in The Lower Danube and North Africa.
Proiectul ”Interregional Educational Project North Africa – South-Eastern Europe, shared history, shared heritage. Exchange of experience and good practices in ancient heritage valorization” este finanțat de către UNESCO și își propune să faciliteze schimbul de cunoștințe și experiență între specialiștii tunisieni și români în domeniul cercetării, conservării și promovării patrimoniului antic.