România la 100 de ani de la aderarea la UNESCO - concurs de benzi desenate
Articol publicat pe 28-07-2021
În anul 1956, la 27 iulie, România adera la Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). Mai târziu, la data de 21 septembrie, a fost înființată Comisia Națională a României pentru UNESCO (CNR UNESCO). Cei 65 de ani de diplomație culturală și cooperare intelectuală au adus beneficii reciproce atât României cât și UNESCO. Educația, cultura, științele naturii, științele umaniste, precum și informarea și comunicarea, sunt domeniile în care UNESCO își organizează activitatea, domenii prioritare și pentru politicile naționale din România.
În dorința exprimării viziunii de către cei care în anul 2056 vor fi decidenți la noi în țară sau în lume, care vor conduce destine spre mai bine, spre pace și bunăstare, CNR UNESCO în parteneriat cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DPRP) invită la concursul ”România la 100 de ani de la aderarea la UNESCO” românii care sunt elevi de liceu, în România și pretutindeni pe planeta Pământ.
Câștigătorii concursului vor fi invitați la un atelier online susținut de la sediul Teatrului Național din București de profesorul și autorul de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu, organizat sâmbătă 25 septembrie 2021, între orele 10:00 - 12:00 (EEST). Ulterior, lucrările lor vor fi expuse într-o expoziție și apoi publicate într-un album.
OBIECTIVE:
- Conștientizarea tinerilor cu privire la rolul, principiile și valorile UNESCO, precum și la importanța implicării în definirea și punerea în aplicare a propriei viziuni privind viitorul omenirii.
- Promovarea tinerilor talentați la desen, a celor creativi și prospectivi prin lucrări de benzi desenate.
- Promovarea și mediatizarea rezultatelor la nivel național și internațional.
Regulament de desfășurare:
Concursul s-a lansat la data de 27 iulie 2021, dată la care a avut loc aderarea României la UNESCO.
- Condiții de participare: concursul se adresează elevilor de liceu din România și Diaspora (clasele IX – XII). Elevii participanți vor fi împărțiti în 2 categorii: a) elevi din licee clasice b) elevi din licee de artă
- În urma jurizării planșelor de benzi desenate, vor fi selectați 15 elevi din România și 15 elevi români liceeni de pretutindeni.
- Specificații tehnice: metoda de lucru trebuie să respecte etapele realizării unei benzi desenate: desen în creion, contur (carioca neagră tip liner), culoare (creioane colorate, carioci, tempera, acuarelă) sau alb-negru cu nuanțe de gri. Se va lucra pe vertical.
- Dimensiunea lucrării: format A4
- OBLIGATORIU: În partea de sus a lucrării trebuie trecut mesajul pe care îl comunică viziunea și numele autorului (elevului), iar în partea de jos a lucrării trebuie trecute clasa, școala și orașul / comuna. Lucrările care nu vor conține aceste detalii vor fi eliminate din concurs.
- Lucrarea trebuie să fie realizată de un singur elev care-și asumă originalitatea subiectului, a viziunii exprimate în benzi desenate. Orice idee copiată va fi eliminată din concurs.
- Lucrarea de bandă desenată trebuie realizată pe o singură pagină/planșă. Fiecare concurent poate participa cu o singură pagină /planșă. Participanții care vor trimite mai mult de o pagină vor fi eliminați din concurs.
- Paginile / planșele de bandă desenată ale participanților vor fi trimise prin transfer electronic (wetransfer) via email, scanate la rezoluția 300 dpi, in format jpg, până la data de 10 septembrie 2021. Orice lucrare primită după această dată va fi eliminată din concurs.
- Înscrierea paginilor / planșelor de bandă desenată în concurs se face la adresa de e-mail viziune100ro_unesco@cnr-unesco.ro
- Jurizarea lucrărilor va avea loc în perioada 10-15 septembrie 2021.
- Prin înscrierea și participarea la concurs, fiecare elev declară că este autorul unic al lucrării şi posedă drepturile de autor personale şi economice asupra acesteia, iar lucrarea în speță nu va aduce prejudicii asupra drepturilor sau intereselor unor terţi.
- Organizatorii concursului nu își asuma nicio responsabilitate privind eventualele încălcări ale dreptului de autor.
- De asemenea, prin înscrierea în concurs, elevul își exprimă acordul pentru utilizarea lucrării, parțial sau integral, de către organizatori, în scopul promovării CNR UNESCO, cât și pentru realizarea unor expoziții sau publicații cu cele mai bune lucrări intrate în concurs.
Evaluarea paginii /planșei de bandă desenată:
Un juriu format din specialiști (CNR UNESCO, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, autori de benzi desenate, jurnaliști, experți desemnați de CNR UNESCO) vor avea în vedere următoarele:
- respectarea temei
- respectarea specificațiilor tehnice
- originalitatea lucrărilor (text și desen)
- acuratețea stilului