Romania – recunoscuta in demersurile sale ca stat parte al Conventiei Internationale Anti-doping
Articol publicat pe 07-12-2015
In perioada 29 – 30 octombrie 2015 a avut loc la sediul UNESCO din Paris cea de-a cincea reuniune a Statelor Părţi la Convenţia Internaţională împotriva Dopajului în Sport a UNESCO.
Statutul meritoriu de care se bucură Romania în domeniul anti-doping a fost confirmat prin realegerea dnei Graziela Elena Vâjială,preşedintele Agenţiei naţionale anti-doping (ANAD), pentru un al doilea mandat consecutiv, în funcţia de vicepreşedinte în cadrul Comitetului Executiv al Conferinţei Statelor Părţi la Convenția Internațională împotriva Dopajului în Sport. Doamna Vâjială a mai ocupat pentru o perioadă de două mandate preşedinţia Grupului de Experţi pe probleme de educaţie anti-doping al Consiliului Europei si pentru două mandate statutul de Raportor la CAHAMA.
În paralel cu lucrările conferinței s-a desfășurat o Expoziție ocazionată de celebrarea unui deceniu de la adoptarea Convenției Internaționale a UNESCO împotriva Dopajului în Sport. În acest context aniversar, scopul UNESCO a fost acela de a organiza o expoziție axată pe tema valorilor și eticii în sport, exprimate prin inițiativele care descurajează practicile de dopaj. România a fost unul dintre cele 3 state invitate să participe cu stand propriu la acest eveniment. Ţara noastră a fost reprezentată de către doamna Graziela Vâjială. Standul expozițional al Agenției Naționale Anti-Doping a marcat un dublu moment aniversar: aniversarea a 10 ani de la adoptarea Convenției UNESCO și respectiv de la înființarea ANAD.
Printre ceilalti expozanti s-au numarat Divizia Anti-Doping din cadrul UNESCO, Agenția Mondială Anti-Doping, Agenția Anti-Doping din Franța, Agenția Anti-Doping a Arabiei Saudite și Agenția Anti-Doping din Japonia.
Valoarea deosebită a contextului expozițional a fost conferită și de profilul vizitatorilor, peste 250 de reprezentanți ai guvernelor, personalitati sportive, omologi de specialitate din cadrul altor agenții naționale anti-doping, organizații non-guvernamentale din domeniul sportului, reprezentanți mass-media.
In cadrul reuniunii, a avut loc de asemenea prezentarea oficială a rezultatelorproiectului de cercetare multidisciplinară „Politici anti-doping”, in care este implicata si tara noastra, începând din 2014, alături de alte 6 state, Arabia Saudită, Franța, Spania, Brazilia, Jamaica și Kenya. Contributia Romaniei in cadrul acestui proiect s-a remarcat prin valoarea și complexitatea analizei și a informațiilor oferite, precum și prin caracterul substanțial și relevant al recomandărilor formulate sub coordonarea dnei Graziela Vâjială, în calitate de Consultant Naţional.