Romanțele poeziei lui Eminescu. Eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale.
Articol publicat pe 15-01-2018
De opt ani, pe 15 ianuarie, românii celebrează Ziua Culturii Naționale.
Ziua de 15 ianuarie, aleasă ca Zi a Culturii Naționale, are o semnificație aparte – este ziua în care s-a născut poetul național al românilor, prozatorul, dramaturgul, ziaristul și gânditorul Mihai Eminescu (1850-1889).
„Pentru a fi onești și autentici, când vorbim despre Eminescu, trebuie mai întâi să-l recitim. (…) Un student român la Viena și Berlin, care știa germana și franceza, voia să absoarbă istoria religiilor, astronomie, filosofie, fizică, etnopsihologie, geopolitică, să facă simultan metafizică și gazetărie angajată. Un suflet romantic dedat armoniei universale, dar pe care malaxorul politicianismului valah l-a spulberat întru nimicnicia firii sale. Ce lecție mai sublimă și mai tristă, totodată, de românitate se poate închipui?”, spunea criticul literar Dan C. Mihăilescu, într-un portret inedit al lui Eminescu.
Ziua Culturii Naționale este nu numai o zi în care celebrăm „Luceafarul” poeziei românești, dar este și o zi de reflecție asupra culturii române, în genere, a esenței românismului din sufletul fiecăruia dintre noi.
Celebrarea Zilei Culturii Naţionale la „Casa Romanţei” prin organizarea unui program special cu tema „Romanţele poeziei lui Eminescu” marchează debutul proiectului „Casa Romanţei – ambasadă a culturii la Târgoviște”, iniţiat de Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei” Târgoviște, sub patronajul Federaţiei Europene a Asociaţiilor, Cluburilor și Centrelor pentru UNESCO (FEACU), dedicat promovării patrimoniului material și imaterial al judeţului Dâmboviţa, al evenimentelor și obiectivelor de mare interes cultural, știinţific, religios și turistic. Proiectul este, de asemenea, menit să contribuie la valorificarea tezaurului cultural-istoric românesc.
„Casa Romanţei” din Târgoviște – spaţiu muzeal unic în România – și-a propus să organizeze, în anul 2018, an dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, evenimente cultural-artistice, știinţifice și diplomatice menite să înnobileze statutul cultural și istoric al municipiului Târgoviște și al judeţului Dâmboviţa și să contribuie la identificarea de noi oportunităţi pentru promovarea în ţară și în străinătate a acestei minunate zone istorice a României.
Despre Mihai Eminescu marele compozitor Eugen Doga spune: „El era şi muzician. În poezia lui e muzică, de aceea repet: eu nu compun pe versurile lui Eminescu, eu descifrez din versurile lui Eminescu muzica.”
România îl identifică pe Eminescu, poetul tuturor românilor, cu însăși cultura sa. Este un gest care certifică asumarea culturii române prin reprezentantul ei cel mai de seamă.
Eminescu nu a murit!
este sufletul nostru reverberând
este coloana infinită
a poeziei românești!
Virginia Meheș
Președinte,
Federația Română a Asociațiilor, Cluburilor și Centrelor pentru UNESCO