Săptămâna Educației Artistice. Expoziția „Estetică polarizată”. Episodul 1.
Articol publicat pe 27-05-2020
Profil de artist. 1 poveste, 2 țări.
„Munca unui artist este foarte dificilă! Pentru că artiștii sunt magicieni și trăim într-o societate însetată de iluzii. Opera mea de artă este esența mea: culori îndrăznețe, dar rafinate, enunțuri alegorice și semnificații ascunse, flămânde să le deslușiți povestea.” Simona Foster, artist vizual
Simona s-a născut în 1987 într-un orășel din România unui tată ofițer de armată și mame inginer. În ciuda faptului că nu erau implicați direct în scena de artă din acea perioadă, părinții făceau parte dintr-o generație dornică de cultură și libertate de exprimare. Au încurajat copilul să-și descopere pasiunile și să-și exploreze punctele forte. Mergeau regulat să vadă piese de teatru, spectacole de artă și expoziții. Așa a început Simona să înțeleagă și să aprecieze diferite forme de artă și, mai ales, așa și-a descoperit dragostea pentru pictură.
„De la o vârstă fragedă am fost fascinată de puterea artiștilor de a-și proiecta propria lor lume „perfectă”. O lume fără granițe, o lume în care un copil simplu, din clasa de mijloc, ca mine, nu se temea să experimenteze și credea că arta ei va schimba lumea. Știam prea puțin la acel moment că această călătorie pe care trebuia să o fac pentru a-mi urma visul va fi presărată cu sacrificii.”
La vârsta de 7 ani, prima profesoară de artă a Simonei i-a descoperit talentul și a trimis una dintre picturile sale la un concurs regional de artă. Când a apărut știrea că a obținut primul loc, părinții ei au decis să-i susțină pasiunea prin achiziționarea de materiale de artă, care erau foarte scumpe și greu de găsit la acea vreme, precum și prin lecții private de artă la un celebru artist local. Din acel moment, Simona a știut că pictura va avea un rol important în viața ei.
„În 1998, la 11 ani, am fost la școala de artă și am urmat cursuri de artă susținute de profesori cu experiență, la Colegiul Național de Arte „Octav Băncilă”. Majoritatea erau artiști ei înșiși, iar mai târziu, unul a devenit mentorul meu personal, prof. Liliana Gonceariuc. Mi-am continuat studiile participând la lecții de artă murală în anul 2002.”
În această perioadă, Simona a participat la mai multe concursuri naționale și internaționale de artă, cum ar fi: Concursul național „Mesajul meu anti-droguri” în 2004, câștigând locul I, Competiția internațională „Incontri culturali e sociali calabresi” în Italia, luând acasă locul 2 și Concursul olimpic național de arte plastice, câștigând locul 2. Una dintre realizările foarte dragi ei a fost crearea copertei și a ilustrațiilor pentru cartea „Destinul european”, publicată în Spania. În anii următori, ea a continuat să participe la evenimente de artă, cum ar fi Competiția Națională a Culturii și Civilizației Europene „Europa mai aproape de noi”, unde a obținut locul I.
„Pe măsură ce cunoștințele mele artistice s-au extins, m-am implicat mai mult în scena de artă contemporană a orașului și am început să experimentez cu instalații, participând la spectacole de artă. În cele din urmă m-am întors la arta murală, întrucât nu am putut să mă înțeleg cu latura efemeră a acelei forme de artă. Am fost un artist cu normă întreagă; în zilele săptămânii participam la lecții de artă, weekendurile erau pentru spectacole de artă, iar toate sărbătorile mi le petreceam mergând dintr-o tabără de artă în alta. Am început să fac tot mai multe decorațiuni murale precum mozaicuri și picturi murale în diferite instituții publice, cum ar fi spitale, școli, hoteluri, precum și spații în aer liber. Munca mea a fost dedicată publicului, nu s-a limitat la o galerie și, cel mai mult, a fost gratuită, pentru a fi consumată de oricine.”
Din 2006 până în 2009, Simona a studiat la Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universității Naționale „George Enescu” din Iași. În acest timp, a câștigat o bursă de la Universitatea din Salamanca și a mers să studieze Arte Plastice în Spania. Acolo a avut ocazia să experimenteze filmul, a studiat montajul filmului și a urmat cursuri de media în artă. Acest domeniu de artă i-a atras atenția și, în curând, s-a arătat atrasă de Arte digitale - video și fotografie.
În timpul studiilor, a lucrat în diferite tipuri de echipe, de la echipe de cercetare la grupuri de cercetare pentru artiști. A fost mediator în proiectul de mediere creativă “Art as Gift Economy”, proiect produs în cadrul Bienalului Periferic 8 - Art as Gift.
În 2011 a obținut titlul de Master de la Universitatea Națională „George Enescu” din Iași, în Artă, Artă Murală și Design Interior, fiind șefă de promoție. A continuat să participe la concursuri de artă, unul dintre ele fiind PicTurin - Mural Art Festival din Italia. S-a implicat, de asemenea, în latura politică a artei și a participat la seminarul „Politica identității în arta est-europeană după 1989”.
„În următorii ani am devenit din ce în ce mai interesată de psihologie, încercând să înțeleg diferite experiențe, așa că am decis să urmez o diplomă academică în psihologie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Acest lucru nu s-a dovedit a fi atât de captivant precum mă așteptam, dar am considerat-o ca o experiență interesantă, care m-a învățat multe despre mine și despre modul în care îi percep pe ceilalți.”
În ultimii ani de studiu, a predat artă și fotografie în diferite organizații. Mai târziu, și-a dat seama că activitățile didactice nu sunt chemarea ei în viață și s-a concentrat pe designul interior. S-a mutat în București, unde a lucrat ca designer de interior câțiva ani și, în cele din urmă, s-a relocat la Londra.
„La Londra am început un nou capitol. Am venit aici pentru prima oară ca parte a unei expoziții de design interior, May Design Series. A fost dragoste la prima vedere și din momentul în care am pășit piciorul aici am știut că va fi a doua mea casă. Am învățat să iubesc ploaia și să mă concentrez pe ceea ce contează cu adevărat, făcând parte dintr-una din cele mai mari scene de artă din lume. Acum sunt căsătorită, lucrez pentru una dintre cele mai mari comunități de design interior din Londra și, mai ales, nu am încetat niciodată să pictez. Unul dintre modelele mele a spus odată: „Nu înceta niciodată să pictezi! Nu contează dacă munca ta este bună sau rea, atât timp cât îți arată personalitatea. Trebuie să-ți folosești capul și să pictezi din ce în ce mai mult. În timp ce toată lumea se odihnește, pur și simplu continuă să pictezi!””
Expoziția „Estetică polarizată”
Simona Foster ne propune pentru Săptămâna Internațională a Educației Artistice expoziția „Estetică polarizată”, structurată în 3 episoade.
Opera sa de artă este în mare parte abstractă, definită prin culori saturate și texturi frumoase. Picturile din această galerie digitală sunt pânze la scară largă, iar mediul folosit este acrilic. Conceptul este adevărul ei artistic, angajat politic și social.
Episodul 1 al galeriei abordează problemele schimbărilor sociale, feminismului și consumismului. Modul în care artista își exprimă credințele este subtil, dorind să sensibilizeze fără a fi dominatoare.
„Tehnica pe care o prefer aici este decorativă, fiecare culoare are locul și rolul ei precis, nimic nu este întâmplător. Scopul meu este întotdeauna să-mi las publicul să își dorească să vadă mai mult.”
Aflați mai multe despre Săptămâna Internațională a Educației Artistice!