Săptămâna Educației Artistice. Walking the Indigo Walk.
Articol publicat pe 29-05-2020
”
Arta sub toate formele ei de manifestare se constituie drept unul dintre segmentele fundamentale ale pedagogiei interactive. Educația estetică și cea realizată prin științe reprezintӑ componentele de bazӑ ale formӑrii unei personalitӑţi complexe, cu deschidere spre nou, determinatӑ sӑ se conducӑ dupa legile binelui, frumosului, armoniei. Frumosul ca scop și mijloc stӑ la baza educaţiei prin artӑ. Datoritӑ puterii de a influenţa și modela psihicul și comportamentul uman, arta a fost utilizatӑ dintotdeauna ca mijloc educativ.” Daniela Frumușeanu
Fiind conferenţiar universitar dr. la Universitatea Naţionalӑ de Arte București, dar și o practicantӑ a ȋnvӑţӑmântului nonformal, doamna Daniela Frumușeanu a organizat de-a lungul timpului numeroase expoziţii personale, dar și expoziţii de grup pentru artiști și studenţi. Ȋn acest scop, a colaborat cu importante instituţii de culturӑ din România și din strӑinӑtate, printre care și Comisia Națională a Romaniei pentru UNESCO. În cadrul acestei colaborări se remarcă 2 evenimente, primul dintre acestea fiind expoziția în spațiul public “Walking the Indigo Walk”, desfășurată în noiembrie 2019 la Paris, cu ocazia celei de-a 40-a Conferințe Generale UNESCO (12 - 27 noiembrie 2019).
Lucrările de artă - 34 de opere indigo expuse de la artizani textili, artiști și designeri din 18 țări - au fost poziționate pe gardul din jurul sediului UNESCO din Paris. Acest proiect a promovat activitatea și valorile UNESCO și a sensibilizat cu privire la importanța protejării patrimoniului cultural intangibil. Expoziția a prezentat într-un context global tradiția tipăririi Resist Block și a vopsirii indigo,
meșteșug înscris în 2018 pe Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității. România a participat la acest eveniment cu douӑ lucrӑri textile monumentale, realizate de doamna Frumușeanu ȋn tehnica vopsirii cu indigo.
Cel de-al doilea proiect cu caracter internaţional realizat ȋn colaborare cu CNR UNESCO se numește ”West meets East - a cultural book exchange” și a ajuns ȋn 2020 la cea de-a X-a ediţie. Proiectul are la bază ideea colaborării între artişti care aparţin unor sisteme socio-culturale diferite, unor continente diferite. Este vorba nu numai despre un schimb de experienţă profesională, dar şi despre un mod de comunicare complex care a pus în timp bazele unor prietenii puternice. Tema expoziției o reprezintă Cărţile, reinterpretate sub forma unor obiecte de artă contemporană de excepție.
Expoziția ”West meets East - a cultural book exchange” este disponibilă spre vizualizare aici.
Aceste evenimente marcheazӑ continuarea ȋn timp a colaborӑrii importante dintre CNR UNESCO, artiști și instituţiile de ȋnvӑţӑmânt superior artistic din România. Se evidenţiazӑ astfel, din ce ȋn ce mai palpabil, un spaţiu viu al comunicӑrii prin artӑ, ȋn care graniţele dispar.
Aflați mai multe despre Săptămâna Internațională a Educației Artistice!
Documente