Schimb bilateral UNESCO româno – bulgar cu ocazia Zilei Dunării
Articol publicat pe 24-07-2017
În perioada 1-3 iulie, reprezentanți ai Comisiei Naționale a României pentru UNESCO – prin expert Daniela Popescu, și ai Federației Române a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO au participat la un schimb de experiență între România și Bulgaria, cu ocazia Zilei Dunării.
Marcarea Zilei Internaționale a Dunării a început după semnarea, în 1994, a Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea de către Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR). Documentul, semnat la 29 iunie 1994, la Sofia, asigură cooperarea dintre guverne, organizații non-guvernamentale, instituții de cercetare și industrie, această dată fiind marcată la nivel internațional la propunerea țărilor dunărene și sub auspiciile Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea. La 29 iunie 1994, statele situate în Bazinul Dunării (Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Republica Moldova, România, Republica Slovacă, Slovenia și Ucraina), precum și Comisia Europeană au semnat acest important document, aducând în atenția opiniei publice necesitatea protejării Dunării. Ulterior, Convenția a fost semnată de Bosnia și Herțegovina și de Serbia și Muntenegru. România este depozitarul Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.
Direcţia de Administraţie Nicopole a organizat o masă rotundă ce a vizat continuarea proiectelor culturale transfrontaliere româno-bulgare, care să favorizeze atât îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări vecine, cât şi creşterea vizibilităţii şi dezvoltarea turismului cultural din zonele Nicopole, Griviţa, Plevna. S-a vizitat monumentul ridicat în cinstea eroilor care au luptat în bătălia de la Nicopole (Războiul de independenţă) şi Biserica Sf. Petru şi Pavel, monument istoric de secol XIII-XIV, ce urmează a fi restaurat cu ajutorul fondurilor europene obţinute în urma demarării proiectului transfrontalier Nicopole-Turnu Măgurele.
Vechiul Fort militar Dimum din Belene a fost gazda
Festivalului Culinar dedicat Zilelor Dunarii.
La Griviţa s-a admirat Mausoleul eroilor căzuţi în Războiul de Independenţă, ridicat la iniţiativa Regelui Carol I al României, cât şi parcul amenajat în jurul lui. La Poradim s-au vizitat biserica oraşului şi muzeul ridicat, în cinstea participării armatei române la Războiul Ruso-Turc, în casa unde a locuit Regele Carol I al României şi a avut sediul comandamentul Armatei Române în timpul războiului. De asemenea, la Plevna s-a vizitat Muzeul Panorama, dedicat asediului oraşului şi bătăliilor care au avut loc aici în timpul Războiului de Independenţă. La primăria comunei Asenovo s-a desfasurat o masă rotundă, în cadrul căreia reprezentanții comunei au prezentat proiectele educative pentru copii pe care le derulează în cadrul bibliotecii și primăriei.