Selecția noilor Delegați de Tineret ai României la Națiunile Unite, ediția 2017
Articol publicat pe 25-07-2017
Am avut recent onoarea de a face parte din comisia de selecție a noilor Delegați de Tineret ai României la Națiunile Unite și cu această ocazie am cunoscut tineri isteți și entuziaști, dornici să promoveze mesajul tinerilor români și imaginea României într-unul dintre cele mai înalte foruri internaționale și să organizeze activități de tineret în țară.
Procesul de selecție s-a realizat la nivel național și în limba engleză. Preselecția a constat într-un concurs de dosare, etapă la care au luat parte tineri, elevi și studenți, cu vârsta cuprinsă între 18 – 25 de ani, cu experiență diversă și relevantă în proiecte de tineret și voluntariat. În urma acestei etape, 5 băieți și 5 fete au fost selectați pentru semifinală, în cadrul căreia au luat parte la dezbateri și interviuri. Acestea au continuat în finală, unde s-au întalnit 4 dintre cei 10 semifinaliști, 2 băieți și 2 fete. După mai bine de 5 ore de probe, cei de doi candidaţi care vor prelua mandatul de Delegaţi de Tineret la ONU 2017 – 2018 sunt Ioana Gabriela Covei şi Vlad Măcelaru.
În semifinală, Ministrul Tineretului și Sportului, domnul Marius Dunca, le-a transmis candidaților să aibă încredere în România și să continue să se formeze pentru a reprezenta țara cu succes la cel mai înalt nivel.
Juriul de anul acesta a fost format din 9 persoane, reprezentanți ai Ministerului Tineretului și Sportului, Ministerului Afacerilor Externe, Institutului European din România, Comisiei Naționale a României pentru UNESCO – Iris Constantin, expert CNR UNESCO – actuali și foști Delegați de Tineret ai României la ONU. În semifinală și finală au fost prezenți ca observatori reprezentanți ai societății civile active pe problematici de tineret, precum Uniunea Studenților din România, Asociația Tineretului ONU, A.I.E.S.E.C România, Asociația „Se Poate”.
Programul Delegat de Tineret la ONU a debutat în România în 2006 și se desfășoară sub egida Ministerului Tineretului și Sportului și a Ministerului Afacerilor Externe, țara noastră fiind una dintre cele aproximativ 36 de state membre ONU care susțin această inițiativă.
Prin Programul „Delegat de Tineret la Naţiunile Unite” se urmăreşte:
– implicarea directă a tinerilor în dezvoltarea politicilor internaţionale pentru tineret;
– promovarea în rândul tinerilor a politicilor de tineret, a mecanismelor de coordonare a acestora şi a importanţei programelor de tineret, ca parte integrantă a dezvoltării socio-economice;
– familiarizarea tinerilor din România cu tematica dezvoltării globale şi facilitarea contribuţiei lor la procesul de rezolvare a problemelor aferente acestui domeniu;
– susţinerea activităţilor şi iniţiativelor tinerilor din România.