Sesiune omagială Ana Aslan
Articol publicat pe 11-06-2024
Comisia Națională a României pentru UNESCO, în parteneriat cu Academia Română, organizează mâine, 12 iunie o sesiune omagială dedicată Anei Aslan, cu prilejul scurgerii a 50 de ani de la primirea acestei personalități în Academie, eveniment înscris în calendarul oficial al aniversărilor UNESCO pe anul 2024.
Ana Aslan (1 ianuarie 1897 – 20 mai 1988) este fondatoarea geriatroprofilaxiei bazată pe primele studii longitudinale în domeniul îmbătrânirii active, recunoscută la nivel mondial pentru contribuțiile sale inovatoare în domeniu.
Născută la Brăila, Prof. Dr. Ana Aslan a studiat la Universitatea din București, Facultatea de Medicină. După absolvirea facultății în anul 1922, a lucrat în diverse spitale și a predat la Universitatea din Timișoara, ulterior, cu o viziune confirmată de extraordinarele rezultate obținute, concentrîndu-se asupra gerontologiei și geriatriei, ca practician și cercetător.
În 1952, a devenit directoare a Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie, primul de acest fel din lume. Aici a desfășurat cercetări extinse asupra procesului de îmbătrânire, a metodelor de încetinire a acesteia și de asigurare a calității vieții adultului vârstnic. Academician Ana Aslan este bine cunoscută pentru crearea, între altele, a produselor Gerovital H3 și Aslavital, pe bază de procaină, utilizate pentru efectele lor anti-îmbătrânire. Aceste produse au câștigat rapid popularitate internațională, fiind folosite de pacienţi din toate colţurile lumii, Academician Ana Aslan a fost, de asemenea, membră a numeroase organizații internaționale de prestigiu și a primit multiple distincții.