Simpozionul internațional ”Artă și Civilizație în Spațiile Monahale”, ediția a X-a
Articol publicat pe 22-11-2018
Anul acesta, simpozionul internațional „Artă și Civilizație în Spațiile Monahale” a împlinit 10 ani. Ediția a X-a a fost organizată de către Comisia Națională a României pentru UNESCO, Mitropolia din Kyrenia, Arhiepiscopia Râmnicului și Societatea Științifică Cygnus – Centru pentru UNESCO.
Ediția 2018 a cuprins mai multe etape. Prima, prin bunăvoința Eminenței Sale, Episcopul Mitropolit de Kyrenia, Chrysostomos, s-a desfășurat în Cipru, în luna septembrie. În cadrul schimbului cultural, s-au vizitat mănăstiri incluse în patrimoniul mondial UNESCO și mănăstirea bijuterie a Ciprului, Mănăstirea Kykkos. Simpozionul de la Nicosia a adus la aceeași masă specialiști din România și din Cipru.
Următoarea etapă a simpozionului, cu tema „Mănăstirile în timpul Primului Război Mondial și după Marea Unire”, a avut loc la sediul CNR UNESCO, ocazie cu care Centrul Cultural pentru UNESCO "Ionel Perlea" a vernisat expoziția de artă plastică “Centenarul Marii Uniri sub semnul artiștilor plastici din Bărăgan” și a lansat broșura „Slobozia – pământul eroilor de pretutindeni”. Au fost prezentate 40 de lucrări semnificative pentru momentul 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia, cu figuri reprezentative ale Unirii: Regina Maria şi Regele Ferdinand, fotograful Emanoil Mârza, I.C Brătianu, dar şi reprezentări ale unor simboluri naţionale şi tradiţionale. Au luat cuvântul dl. Ani Matei - Secretar General CNR UNESCO, Eminența Sa, Episcopul Mitropolit de Kyrenia, Chrysostomos, dna. Daniela Popescu – expert CNR UNESCO, dna. Virginia Meheş – preşedinte Federaţia Română a Asociaţiilor, Cluburilor şi Centrelor pentru UNESCO, dna. Clementina Tudor – director Centrul Cultural pentru UNESCO „Ionel Perlea”, dl. Vitalie Buzu – director Colegiul Național „Mihai Viteazul” Slobozia, autor al broșurii și dl. Gheorghe Petre - președintele Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Ialomița.
În continuare, Arhiepiscopia Râmnicului, prin Preaînaltul Varsanufie, a fost timp de 4 zile gazda participanților la simpozion. Evenimentele dedicate spațiilor monahale românești se vor încheia la Suceava, la mănăstirea Putna, unde între 23 - 25 noiembrie se va organiza o sesiune de comunicări cu specialiști din România, Moldova și Ucraina.