Ștefan Augustin Doinaș, în dezbatere la Universitatea de Vest din Timișoara
Articol publicat pe 30-03-2023
Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universtății de Vest din Timișoara a fost gazda unei dezbateri despre opera poetului, traducătorului și eseistului Ștefan Augustin Doinaș, ocazionată de lansarea unui numărul special al revistei
Secolul 21, intitulat
Doinaș, contemporanul nostru. Evenimentul s-a desfășurat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.
„Ștefan Augustin Doinaș e nu numai un mare scriitor, ci și un creator cu un destin frânt. Membru al legendarului Cerc Literar de la Sibiu, el a trebuit, ca atâția alții, să-și amâne debutul cu 20 de ani. Timp în care a cunoscut pușcăria politică (a fost printre „norocoși”: doar un an, pentru omisiune de denunț), marginalizarea (a fost, din 1948 până în 1955, profesor în câteva sate de la marginea țării, din Arad), interdicția semnăturii. Cartea mareelor, debutul din 1964, e departe de a fi un best of, e o culegere prudentă, care conține și câteva texte pe linie, menită să-i permită reintrarea în literatură. Abia următoarele două volume, Omul cu compasul (1966) și Seminția lui Laokoon (1967) vor fi un fel de bilanț, vor recupera atât baladele din perioada cerchistă (hiturile absolute ale poeziei sale), cât și alte texte care-l impun clar printre cei mai importanți poeți ai epocii”, scrie criticul literar Bogdan Crețu, Prof. univ. dr. Director al Institutului de Filologie Română „A. Philippide”, din Iaşi, unul dintre contributorii numărului special din Secolul 21.
Alături de reprezentanții mediului academic, figura lui Ștefan Augustin Doinaș a fost evocată și de elevii Școlii Gimnaziale „Ștefan Aug. Doinaș” din Caporal Alexa și ai Liceului Tehnologic „Ștefan Hell” din Sântana – Școli aspirante pentru UNESCO.
Evenimentul s-a încheiat cu proiecția unui film
documentar, realizat de TVR, despre viața și opera lui Ștefan Augustin Doinaș.