Ținutul Buzăului, raport favorabil pentru admiterea în rețeaua mondială a geoparcurilor UNESCO
Articol publicat pe 13-12-2021
În cadrul sesiunii din 9 decembrie a celei de-a șasea reuniuni a Consiliului geoparcurilor mondiale UNESCO, membrii Consiliului au decis în unanimitate adoptarea unei recomandări favorabile privind acceptarea candidaturii Ținutului Buzăului pentru includerea în Rețeaua Internațională a Geoparcurilor UNESCO.
Conform procedurilor specifice UNESCO, ansamblul recomandărilor adoptate de către Consiliul geoparcurilor mondiale UNESCO urmează să fie validate în cadrul următoarei sesiuni a Consiliului Executiv al UNESCO, din 30 martie - 13 aprilie 2022. În situația validării recomandării privind Ținutul Buzăului, acesta va deveni cel de-al doilea geoparc din România, alături de geoparcul Țara Hațegului, parte a Rețelei Internaționale de Geoparcuri UNESCO.
Cea de-a șasea reuniune a Consiliului UNESCO pentru Geoparcuri Internaționale s-a desfășurat în sistem video-conferință în perioada 8-11 decembrie a.c. Consiliul este format din 12 experți numiți de către directorul general al UNESCO, pe baza experienței profesionale în domeniu, a reprezentării geografice echitabile, precum și la recomandarea statelor membre.
În cadrul sesiunii curente a Consiliului au fost evaluate dosarele de candidatură pentru un număr de 18 noi geoparcuri aspirante UNESCO și revalidarea unui număr de 28 de geoparcuri membre ale Rețelei Internaționale UNESCO.
Toate geoparcurile membre trec printr-un proces de revalidare la fiecare 4 ani. Procesul de evaluare a candidaturilor este unul extrem de riguros, decizia de acceptare a dosarelor de candidatură fiind un exercițiu bazat exclusiv pe evaluarea experților membri ai Consiliului.
Dosarul de candidatură al Ținutului Buzăului reprezintă rodul unei cooperări între Universitatea din București și Consiliul Județean Buzău, managementul geoparcului fiind asigurat de Asociația Ținutul Buzăului, în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău și cu Universitatea din București.
În cadrul procesului de evaluare a dosarului de candidatură, membrii Consiliului au făcut o serie de recomandări pe care echipa de management a geoparcului Ținutului Buzăului și partenerii vor trebui să le realizeze, până la următoarea evaluare.
România este prezentă în Consiliul UNESCO pentru Geoparcuri Internaționale prin lect. univ. dr. Alexandru Andrășanu, geolog, expert în geoconservare, profesor la Universitatea din București, director al Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului, unul dintre cei mai reputați experți în domeniu, cu o largă experiență și recunoaștere internațională.
Credite foto: Asociația Ținutul Buzăului