Transformarea viitorurilor - îmbunătățirea practicii pentru EDD 2030 prin cercetare-acțiune
Articol publicat pe 27-03-2025
În perioada 25-26 martie, la Liceul Bilingv Olga Gudynn din Voluntari, Ilfov s-a desfășurat primul workshop din cadrul proiectului: „Transformarea viitorurilor - îmbunătățirea practicii pentru EDD 2030 prin cercetare-acțiune” (Transforming Futures – Enhancing practice for ESD for 2030 through action research).
La deschiderea evenimentului au participat doamna Ligia Deca, Secretar General CNR UNESCO, domnul Bogdan Filip, Departamentul Relații Interinstituționale și Expoziții Mondiale și Ambasadorul Japoniei în România, Excelența Sa Domnul Takashi Katae.
In septembrie 2024, Rețeaua ASPnet din România a fost invitată să facă parte din proiectul - „Transformarea viitorurilor - îmbunătățirea practicii pentru EDD 2030 prin cercetare-acțiune”, alături de alte nouă țări : Japonia, Germania, Slovenia, Brazilia, Coasta de Fildeș, Costa Rica, Cuba, Kenya și Malaezia, țări alese de pe toate continentele pentru activitatea pe care deja o desfășurau în școli pe tema EDD.
Aflat în coordonarea CNR UNESCO, proiectul vizează îmbunătățirea implementării educației pentru dezvoltare durabilă (ESD 2030) prin aplicarea metodei de cercetare practică (action research) și presupune participarea a trei unități de învățământ din România: Liceul I.C. Brătianu din Hațeg, Liceul Voievodul Mircea din Târgoviște și Liceul Bilingv Olga Gudynn din Ilfov, pe o perioadă de 6 luni. În acest interval, școlile vor testa trei instrumente de lucru și vor realiza studii de caz, menite să genereze bune practici în domeniul educației pentru dezvoltare durabilă, contribuind astfel la creșterea capacității de implementare a principiilor acesteia în rândul școlilor afiliate ASPnet (UNESCO Associated Schools Network).
Partea de cercetare din acest proiect este asigurată de Universitatea Babeș -Bolyai din Cluj, prin contribuția doamnei conf. univ. dr. Dana Opre, Facultatea Științele Educației și a doamnei conf. univ. dr. Nicoleta Brișan, Catedra UNESCO - Dezvoltare Durabilă și Schimbări Climatice.
În luna iunie 2025, vor fi prezentate rezultatele intermediare ale proiectului Action Research, în cadrul unui workshop cu participarea mai multor entități interesate de EDD. Raportul final al Proiectului va fi diseminat la reuniunea din luna octombrie a rețelei ASPnet din România, precum și în cadrul unei întâlniri cu toate țările participante la acest demers. De asemenea, Raportul va fi inclus în documentele Conferinței Generale UNESCO din luna noiembrie (Uzbekistan).
Deși s-au făcut multe progrese pentru a promova Educația pentru Dezvoltare Durabilă (EDD) și a transforma educația, există încă lacune și provocări critice în conștientizarea și înțelegerea EDD la nivel practic, în special în ceea ce privește modul în care EDD este integrată în programele de învățământ, precum și evaluarea competențelor EDD (de exemplu, prin furnizarea de competențe și sustenabilitate).
Pentru a găsi soluții la unele dintre aceste lacune importante, UNESCO va sprijini generarea de cunoștințe și dovezi în domeniile critice ale EDD și ale educației transformatoare, prin cercetare-acțiune. Cercetarea-acțiune poate contribui în mod direct la abordarea acestor lacune și la impactul asupra predării și învățării, asupra comunității și asupra sistemelor educaționale.