UNESCO are un nou cadru global pentru educație culturală și artistică
Articol publicat pe 15-02-2024
După trei ani de dezbateri și consultări internaționale,
Cadrul UNESCO pentru educație culturală și artistică a fost adoptat cu prilejul unei Conferințe mondiale, care a reunit, la Abu-Dhabi, Emiratele Arabe Unite, în perioada 13-15 februarie, peste 90 de miniștri ai educației și culturii din întreaga lume, precum și aproximitiv 900 de delegați oficiali.
România a fost reprezentată de o delegație condusă de doamna Raluca Turcan, ministrul culturii, din care au facut parte domnul Ionel – Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, Liviu Lucaci, rector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, doamna Carmen Croitoru, manager al Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală și domnii Gabriel Sarafian, delegat permanent adjunct, Delegația Permanentă a României pe lângă UNESCO – Paris, respectiv Codrin Tăut, expert subcomisia cultură, Comisia Națională a României pentru UNESCO. Excelența Sa, doamna Simona Mirela Miculescu, ambasadorul României pe lângă UNESCO este, de asemenea, prezentă la reuniune, în calitate de Președinte al Conferinței Generale a Organizației.
În acest context, cu aproabarea ministerelor Educației și Culturii, Secretariatul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO a înființat un Grup național consultativ pentru Educația prin și pentru Cultură și Artă și și-a asumat rolul de raportor pentu consultarea regională UNESCO (Europa și America de Nord), de la începutul lunii februarie 2023. De asemenea, CNR UNESCO a coordonat procesul de consultare națională privind drafturile Cadrului UNESCO pentru educație culturală și artistică, context în care a organizat, pe 26 octombrie 2023, o dezbatere publică găzduită de Muzeul Țăranului Român, cu participarea doamnei Ligia Deca, Ministrul Educației și președinta Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și a doamnei Raluca Turcan, Ministrul Culturii, alături de numeroș alți reprezentanți de marcă ai instituțiilor de cultură din țara noastră.