Conferința de lansare a celei de-a 3-a ediții a Proiectului „Uniți în Diversitate! No Discrimination” aflat sub patronajul CNR UNESCO
Articol publicat pe 01-03-2023
Uniunea Democrată Tătară alături de managerul proiectului „Uniți în Diversitate! No Discrimination”, doamna Claudia Crina Balint, au organizat în data de 23 februarie 2023, la sediul Centrului Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog (CNSMLA) din cadrul Ministerul Sănătății, conferința de lansare a celei de-a 3-a ediții a acestui proiect.
Rațiunile acordării patronajul CNR UNESCO de care proiectul se bucură în derularea sa, indiciu de performanță demonstrată în cele două ediții anterioare și o recunoaștere a potențialului și contribuției sale la cunoașterea și punerea în valoare a diversității culturale și a patrimoniului imaterial, la cultivarea respectului pentru drepturile omului, au fost subliniate de doamna Anișoara Popa, reprezentantă CNR UNESCO. Obiectivele privind combaterea discriminării, a violenței și discursului urii, rolul pe care educația îl are în formarea unor cetățeni activi și responsabili, deschiși spre alte culturi, capabili să aprecieze valorile lor, să respecte demnitatea umană și diferențele, să poată contribui la prevenirea conflictelor și promovarea înțelegerii și cooperării, au fost, de asemenea, puse în lumină.
Președintele Uniunii Democrate Tătare, domnul Naim Belgin, a prezentat mesajul transmis de domnul Președinte Emil Constantinescu cu privire la importanta și valoarea proiectului. ”Necesitatea de a educa tinerii să respecte drepturile omului, bază esențială pentru menținerea păcii, în special în contextul războiului care încă face ravagii în Ucraina și al crizelor economice și sociale prezente în lume” și sublinierea importanței dialogului intercultural și interreligios au reprezentat ideile structurante ale mesajului prezidențial.
La conferință a participat și a ținut un discurs în limba română consilierul Ambasadei Ungariei la București, Levente Soltész, partener implicat în cadrul proiectelor Uniunii Democrate Tătare care a evidențiat importanța utilizării limbii materne în educarea copiilor și tinerilor, făcând o pledoarie în favoarea egalității de șanse și a necesității combaterii discriminării.
Un susținător al acestei ediții a proiectului este și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, care a transmis, prin participarea doamnei Secretar de Stat, Costin Hendea Anca Minodora, un mesaj de sprijin și apreciere din partea doamnei Ministru, Gabriela Firea, și a instituției pe care o conduce.
Ediția a treia a proiectului „Uniți în Diversitate! No Discrimination” vine cu noi parteneri și activități, într-o nouă caravană de școli din București. Unele școli membre ASPnet sau aspirante, partenere ale CNR UNESCO au în acest proiect rolul de laboratoare de experimentare a noilor metode și tehnici pe care proiectul le propune. O provocare o reprezintă participarea în cadrul proiectului a Școlii Speciale de Surzi nr.1, ilustrare a eforturile depuse de UDT pentru egalitatea de șanse. De remarcat este și prezența a două școli veterane ale acestui proiect, Liceul Teoretic „Jean Monnet” și Școala Gimnazială Uruguay, școală aspirantă, parteneră a CNR UNESCO.
Față de edițiile precedente, actuala ediție își propune o abordare detaliată a egalității de șanse între femei și bărbați, prin seminarii practice susținute de specialiști, precum și participarea în cadrul seminariilor a noilor parteneri: Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), respectiv Asociația Femeilor din România „Împreună”. ANES a fost reprezentată de doamna Ramona Mihăilă.
O confirmare și o premisă a succesului este asigurată și prin participarea în echipa de proiect a cercetătorilor Institutului Român pentru Drepturile Omului, reprezentat de domnul director Adrian Bulgaru, ai Institutul European din Romania, nou partener reprezentat cu această ocazie de doamna Loredana Licuta și ai specialiștilor Direcției Minorități din cadrul Ministerului Educației.
Participarea grupului de reconstituiri istorice Nokors, reprezentat de domnul profesor Alexandru Matei și doamna Lăcrămioara Matei, a fost în sine un spectacol care a încântat asistența și a contribuit la atmosfera destinsă, prin remarcabila punere în scenă a stilului etnic tătar tradițional.
Au mai fost prezentate cele două mari evenimente care urmează să fie realizate în cadrul proiectului: Conferința Internațională pentru marcarea “Zilei Mondiale a Femeii” și Conferința Internațională pentru celebrarea “Zilei Internaționale a Diversității Culturale pentru Dialog și Dezvoltare”, a fost lansat numărului 2 al Ghidului metodic pentru cadrele didactice și a fost anunțată competiția "Jocurile Nomazilor"- mangala, Toguzkumalak și tir cu arcul tradițional, înscrise în patrimoniul UNESCO și foarte apreciate de elevi și părinți.