Universalitatea lui Brâncuși
Articol publicat pe 19-02-2022
Una dintre cele mai importante creații ale sculptorului Constantin Brâncuși, aniversat în fiecare an pe 19 februarie, este reprezentată de Ansamblul Monumental ”Calea Eroilor” de la Târgu Jiu, alcătuit din patru componente sculpturale: Masa tăcerii, Aleea scaunelor, Poarta sărutului și Coloana fără sfârșit. Acest spațiu unic, cu o lungime de o lungime de 1275 metri se află încă de la începutul anilor 1990 pe Lista indicativă UNESCO. Recent, dosarul Brâncuși a fost trimis către analiză la UNESCO Paris, urmând ca în următoarele sesiuni ale Comitetului Patrimoniului Mondial să se ia o decizie privitoare la acest aspect.
Potrivit specialiștilor de la Institutul Național al Patrimoniului care au realizat dosarul Brâncuși, Ansamblului Monumental ”Calea Eroilor” de la Târgu Jiu, satisface 4 din cele 6 criterii culturale ale Convenției UNESCO privind protectia patrimoniului mondial, cultural şi natural (1972), dovedind astfel o valoare universală excepţională din punct de vedere artistic.
Astfel creația lui Brâncuși de la Târgu Jiu reușește deopotrivă să reprezinte o capodoperă a geniului uman creator (criteriul I); să reprezinte un important schimb de valori umane, într-o anumită perioadă de timp sau într-o anumită arie culturală a lumii (criteriul II); să fie un exemplu remarcabil de ansamblu arhitectural care ilustrează un stadiu semnificativ din istoria omenirii (criteriul IV) și să fie direct sau tangibil asociat cu evenimente sau tradiții vii, cu idei sau credințe, cu opere artistice și literare cu semnificație universală excepțională (criteriul VI).