Vizita la Bucuresti a Directorului General UNESCO - Irina BOKOVA
Articol publicat pe 28-01-2015
Sosită în România pentru două zile, 26-27 aprilie 2011, la invitaţia Robertei ANASTASE, Preşedinta Camerei Deputaţilor, dna. BOKOVA a avut o serie de întâlniri cu factori de conducere ai Parlamentului, Preşedinţiei şi Guvernului, a participat la o serie de activităţi şi discuţii legate de cooperarea României cu UNESCO şi a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea SNSPA.
Marţi, 26 aprilie, dna. BOKOVA a fost întâmpinată la Palatul Parlamentului de Roberta ANASTASE, a purtat discuţii cu Mircea GEOANĂ, Preşedintele Senatului României şi a avut o întrevedere cu Horea UIOREANU, Preşedintele Comisiei Permanente Comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru Relaţia cu UNESCO. Cu această ocazie Horea UIOREANU a afirmat că în curând Parlamentul României va adopta statutul de funcţionare al Comisiei Permanente Comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru Relaţia cu UNESCO.
După întrevederea avută cu membrii Comisiei, Irina BOKOVA a susţinut că: "Trecem într-o altă fază a omenirii, a diversităţii sale, iar UNESCO trebuie să recunoască rolul pe care-l are în acest proces." În acest context, Directorul General al UNESCO a mai declarat: "Noi avem legitimitatea de a fi o agenţie interguvernamentală şi trebuie să adoptăm decizii importante, dar şi care au greutate, decizii care contează şi fac diferenţa. Ca spirit general, suntem împotriva uniformizării, în fiecare zi luptăm pentru diversitate şi pluralitatea culturilor, a viziunilor asupra lumii. Când vorbim despre o lume nu vorbim doar despre păstrarea unei limbi, ci despre păstrarea unei întregi mentalităţi, istorii şi culturi."
Tot marţi, Irina BOKOVA a vizitat şi expoziţia de mărci poştale româneşti cu tematică UNESCO "România în Patrimoniul Mondial UNESCO" şi a participat la lansarea emisiunii de mărci poştale Palatul Parlamentului, eveniment organizat de Romfilatelia la Camera Deputaţilor. "Lansarea emisiunii dedicate Palatului Parlamentului este o premieră filatelică în România, am considerat că este important a ne îndrepta atenţia către acest important edificiu, o emblemă Bucureştiului", a afirmat Directorul General al Romfilatelia, Cristina POPESCU.
În dimineaţa celei de a doua zile petrecute în România, dna. BOKOVA a primit titlul de Doctor Honoris Causa acordat de către Scoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti. În discursul de acceptare a distincţiei, Irina BOKOVA s-a declarat emoţionată de cuvintele calde adresate atât de prof. dr. univ. Paul DOBRESCU – Rectorul SNSPA, cât şi de ceilalţi vorbitori care au felicitat-o pentru titlul primit. "Mulţumesc pentru titlul acordat. Sunt foarte emoţionată de toate cuvintele frumoase şi calde pe care toţi cei care au vorbit până acum mi le-au adresat”, a spus Irina Bokova. Potrivit dlui. prof. dr. univ. DOBRESCU, titlul de Doctor Honoris Causa acordat Directorului General UNESCO reprezintă o onoare pentru SNSPA, Irina BOKOVA reprezentând o personalitate care crede cu putere în lucrurile făcute pentru oameni şi care are încredere în oameni. Prezent la ceremonie, preşedintele Academiei Române, academicianul Ionel HAIDUC, a declarat că acordarea titlului de Doctor Honoris Causa dnei. BOKOVA reprezintă "un semn de respect şi de apreciere a comunităţii academice din România pentru o personalitate care într-un timp scurt s-a făcut remarcată printr-o activitate prodigioasă".
Agenda dnei. BOKOVA a cuprins şi o întrevedere cu Daniel FUNERIU, Ministrul Educaţiei Cercetării, Tineretului şi Sportului, Preşedinte al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO şi cu Ani MATEI, Secretarul General al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO. În cadrul întâlnirii au fost discutate o serie de teme de interes reciproc, precum identificarea unor soluţii comune pentru asigurarea activităţii CEPES-UNESCO în formula actuală de organizare. În acest context, a fost discutată şi ipoteza reconfigurării mandatului acestuia, avându-se în vedere atât reformarea sistemelor de învăţământ superior, precum şi restricţiile bugetare ale României şi ale UNESCO. De asemenea, au mai fost abordate perspectivele şi evoluţiile sistemelor de învăţământ superior ale statelor din regiune în condiţiile provocărilor impuse de globalizare. O altă temă de discuţie a vizat educaţia copiilor romi şi posibilităţile de dezvoltare de proiecte comune în această direcţie, ceea ce reprezintă o prioritate a României, cât şi a UNESCO. Ministrul FUNERIU a mulţumit UNESCO pentru sprijinul acordat în vederea înfiinţării unui Institut Internaţional de Fizică de categoria a II-a pe Platforma de la Măgurele, sub auspiciile UNESCO, în colaborare cu Centrul Internaţional de Fizică Teoretică (ICTP) – Trieste. La rândul său Irina BOKOVA a remarcat prezenţa activă a ţării noastre în cadrul Procesului Bologna, România fiind prima ţară din Europa de Est care organizează o conferinţă ministerială în perioada 26-27 aprilie 2012, la Bucureşti.
Preşedintele României, Traian BĂSESCU, s-a întâlnit cu Irina BOKOVA la Palatul Cotroceni. Cu această ocazie şeful statului a exprimat interesul României pentru dezvoltarea şi consolidarea cooperării cu UNESCO, România dorind să beneficieze cât mai mult de experienţa şi expertiza acestui organism internaţional în domeniul educaţiei, ştiinţei şi culturii. Potrivit Preşedinţiei, un subiect important aflat pe agenda discuţiilor s-a referit la interesul României de a-şi valorifica cât mai bine patrimoniul cultural şi natural, şi la promovarea anumitor obiective de interes naţional la nivelul UNESCO. În discuţiile cu preşedintele Traian BĂSESCU, Directorul General al UNESCO a subliniat importanţa relaţiei cu România şi şi-a arătat disponibilitatea de a identifica, împreună cu partea română, cele mai bune soluţii pentru proiectele curente de pe agenda cooperării România-UNESCO.
La finalul vizitei dna. BOKOVA şi-a exprimat mulţumirea faţă de întâlnirile pe care le-a avut şi s-a declarat convinsă de faptul că România va fi un partener important al UNESCO. Irina BOKOVA este Director General UNESCO din 2009 şi are o prestigioasă carieră diplomatică internaţională: în perioada 2005-2009 a fost ambasador al Bulgariei în Franţa şi Principatul Monaco, s-a remarcat ca reprezentant personal al Preşedintelui Bulgariei în cadrul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei şi Delegat Permanent la UNESCO. Irina BOKOVA a fost aleasă în această poziţie de către statele membre UNESCO, în cadrul Conferinţei Generale UNESCO din octombrie 2009. Pe timpul mandatului său s-a implicat activ în dezbaterile pe tema guvernării globale (global governance), accentuand importanţa pe care educaţia, cultura, ştiinţa şi tehnologia le au în crearea unei lumi în care demnitatea umană şi drepturile omului, accesul egal la educaţie şi cultura vor deveni priorităţi şi vor cântări mai mult decat problemele economice şi politice ale guvernelor lumii.