#WorldRadioDay - Ziua Mondială a Radioului 2024
Articol publicat pe 13-02-2024
Proclamată în 2011 de către statele membre ale UNESCO și adoptată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (A/RES/67/124) în 2012 ca zi internațională, data de 13 februarie a devenit Ziua Mondială a Radioului (WRD).
Tema ediției din 2024 este Radioul: un secol de informare, divertisment și educație. Celebrarea trecutului bogat, a relevanței actuale și a viitorului promițător al radioului sunt considerentele alegerii de către UNESCO a acestei teme.
“În această Zi Mondială a Radioului, sărbătorim nu numai istoria radioului, ci și rolul său central în societățile noastre, acum și în anii care vor urma.
Anul 2024 marchează o piatră de hotar în istoria acestui mediu: este anul în care sărbătorim centenarul primei transmisiuni radiofonice în direct a Jocurilor Olimpice, în ajunul următoarelor Jocuri de la Paris.” menționează în mesajul său dedicat marcării acestei zile Audrey Azouley, Directorul General UNESCO.
Radioul este un mijloc de comunicare cu costuri reduse, care ajunge la comunități îndepărtate și la persoane vulnerabile, oferind o platformă de dezbatere publică, indiferent de nivelul de educație al oamenilor. De asemenea, acesta joacă un rol crucial în comunicarea în situații de urgență și în ajutorul în caz de dezastre.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Radioului 2024, UNESCO oferă acces gratuit la 20 de fișiere audio din colecția sa, de câte un minut fiecare, care pot fi difuzate, partajate și utilizate gratuit și fără restricții de drepturi de autor pentru a promova obiectivele și activitatea Organizației. Acestea pot fi accesate la următorul link:
https://www.unesco.org/en/days/world-radio/audios2024
Biblioteca audiovizuală a Organizației Națiunilor Unite prezintă o arhivă online de programe documentare și dramatice cu Audrey Hepburn, Kirk Douglas și Bing Crosby, printre mulți alții. Aceste programe, disponibile gratuit, cu sunet remasterizat digital, oferă o modalitate unică de a trăi momente istorice cheie ale Națiunilor Unite și ale lumii de-a lungul celei de-a doua jumătăți a secolului XX. Acestea sunt disponibile la următorul link:
https://www.unmultimedia.org/classics/
De Ziua Mondială a Radioului UNESCO, Editura Universității din București - Bucharest University Press a transmis lumii radiofonice mondiale și Radio România un mesaj de felicitare.
Mesajul poate fi citit aici: https://editura-unibuc.ro/, https://editura-unibuc.ro/en/
https://www.facebook.com/editurauniversitatiidinbucuresti?locale=ro_RO
Secretariatul CNR UNESCO mulțumește partenerilor săi, Radio România Actualități, Radio România Cultural, UZPR și tuturor celor cu care a colaborat.