Ziua drepturilor omului
Articol publicat pe 10-12-2024
Principiile consacrate în Declarație sunt la fel de relevante astăzi ca și în 1948. UNESCO a fost prima agenție a Națiunilor Unite care a adoptat Declarația Universală plasând-o în centrul misiunii, în toate domeniile sale de competență - educație, științe, cultură și comunicare.
“Într-o lume în care conflictele și crizele se înmulțesc, Ziua drepturilor omului - 10 decembrie - ne oferă ocazia de a ne reafirma angajamentul nostru deplin față de această perspectivă a unei societăți umane care se bazează pe valori comune. Pentru că atunci când drepturile fundamentale sunt amenințate, întreaga noastră societate este în pericol. Acesta este motivul pentru care UNESCO se implică de 75 de ani în protejarea și consolidarea drepturilor omului și a demnității umane.” a declarat doamna Audrey Azoulay, Director General UNESCO.
Tema din acest an, Drepturile noastre, viitorul nostru, chiar acum, este un apel la recunoașterea importanței și relevanței drepturilor omului în viața noastră de zi cu zi, precum și al urgenței acțiunii coordonate în favoarea respectării drepturilor și libertăților oamenilor de oriunde ar fi aceștia din punct de vedere geografic, oricine ar fi aceștia, fete sau băieți, femei sau bărbați, reprezentând diferite minorități etnice, religioase, oameni care asumă prin obiceiuri și tradiții diversitatea culturală.
Pentru marcarea Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, școlile asociate pentru UNESCO au organizat activități precum cea de la Colegiul Național Calistrat Hogaș din Piatra Neamț intitulată „Drepturi fără responsabilități sau obligații? / Ziua drepturilor omului” sau cea de la Colegiul Național Decebal din Deva ce include prezentări de filme documentare, expoziții, seminarii, dezbateri, proiecte pe teme precum istoria democrației, drepturile omului și statul de drept, realizate astfel încât elevii să înțeleagă faptul că drepturile omului sunt universale, indivizibile, inalienabile, interdependente și interconectate. Toate cele 96 de școli asociate UNESCO din România au în programul lor activități dedicate drepturilor omului: Ce înseamnă? Ce înseamnă a le respecta? Ce înseamnă a nu le respecta?
Întâlnirea de astăzi a catedrelor UNESCO și a celor aspirante, împreună cu școli asociate UNESCO, organizată de catedra UNESCO de la Academia de Științe Economice din București, contextualizează drepturile omului în domeniul educației și al cercetării, al colaborării interinstituționale.
Secretariatul CNR UNESCO mulțumește tuturor desemnărilor și partenerilor săi pentru promovarea drepturilor omului prin activitățile pe care le realizează.