UNESCO marchează Ziua Internațională a Alfabetizării printr-o conferință virtuală
Articol publicat pe 08-09-2020
Ziua Internațională a Alfabetizării este marcată anual de către UNESCO la data de 8 septembrie, începând din anul 1967. În acest an, UNESCO se concentrează pe modul în care pedagogiile și metodologiile didactice inovatoare și eficiente pot fi utilizate în programele de alfabetizare pentru tineri și adulți, precum și pe rolul educatorilor în procesul educațional. Prin intermediul unei conferințe virtuale, UNESCO va iniția o discuție colectivă globală despre alfabetizarea tinerilor și adulților în epoca post COVID-19.
În pofida progreselor înregistrate, alfabetizarea continuă să fie o provocare în societatea contemporană. Cel puțin 773 de milioane de persoane din întreaga lume sunt lipsite în ziua de azi de abilitățile de alfabetizare de bază și mai mult de 617 milioane de copii și adolescenți nu obțin niveluri minime de competență în lectură și matematică. Actuala criză COVID-19 a afectat profund oportunitățile de școlarizare și învățare pe tot parcursul vieții la nivel mondial, mai ales pentru tineri și adulți cu abilități de alfabetizare reduse sau inexistente. În aprilie, s-a înregistrat un vârf de 1,596 miliarde de copii afectați de închiderea școlilor în 192 de țări, respectiv 91,2% din totalul elevilor și studenților înscriși într-o formă de învățământ.
În privința alfabetizării, România este bine situată la nivel global. Conform datelor din 2018 ale Institutului de Statistică UNESCO, rata de alfabetizare în țara noastră este de 99,43% pentru persoanele cu vârste cuprinse între 15-24 ani, 98,84% pentru persoanele cu vârsta de 15 ani și peste și 98,11% pentru persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste, fără disparități de gen.
Parcurgeți în cele ce urmează sumarul discuțiilor din cadrul conferinței virtuale UNESCO!
Documente