ZIUA INTERNAȚIONALĂ A BIODIVERSITĂȚII
Articol publicat pe 22-05-2024
În data de 22 mai se sărbătorește
Ziua Internațională a Biodiversității, zi aleasă de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite (ONU) și care reprezintă adoptarea textului Convenției privind diversitatea biologică din anul 1992 din cadrul conferinței ce a avut loc în Nairobi. Printre principalele obiective pe care le urmărește convenția se numără conservarea biodiversității și utilizarea sustenabilă a resurselor planetei.
România a semnat acest document încă din 5 iunie 1992. Poziționarea geografică a României, la întâlnirea Munților Carpați cu Dunărea și Marea Neagră, determină diversitatea, bogăția și unicitatea țării noastre pe plan European. România cuprinde
5 regiuni biogeografice (
Continentală,
Alpină,
Stepică,
Pontică,
Panonică) din totalul de 11 existente în Uniunea Europeană, având cel mai mare număr de astfel de regiuni din Europa.
Biodiversitatea reprezintă întreaga varietate a genelor, a speciilor şi a ecosistemelor care constituie viaţa pe Pământ, de la cele mai mici microorganisme, până la cele mai evoluate plante și animale. Acțiunile intreprinse asupra mediului natural în folosul oamenilor (ca de exemplu sistemele de producție agricolă intensive, construcțiile, exploatările excesive, poluarea și implicit schimbările climatice) crează dezechilibre cu consecinţe profunde pentru lumea naturală şi pentru bunăstarea oamenilor.
Din acest motiv, de Ziua Internațională a Biodiversității, se organizează în toată lumea evenimente prin intermediul cărora se dorește informarea și educarea oamenilor cu privire la importanța diversității biologice, precum și dezvoltarea unor planuri strategice pentru rezolvarea echitabilă a problemelor de mediu.
„Fii parte din plan”, tema Zilei Internaționale a Biodiversității 2024, este un apel la acțiune pentru toate părțile interesate pentru a opri și inversa pierderea biodiversității prin sprijinirea implementării Cadrului global de biodiversitate Kunming-Montreal, denumit și Planul de Biodiversitatea.
Anul acesta, celebrarea Zilei Internaționale a Biodiversității coincide cu două reuniuni ale organismelor subsidiare ale Convenției privind diversitatea biologică. Ambele vor avea loc la Nairobi, și anume: cea de-a douăzeci și șasea reuniune a Organismului subsidiar pentru consultanță științifică, tehnică și tehnologică (SBSTTA, 13-18 mai) și a patra reuniune a Organismului Subsidiar de Implementare (SBI, 21-29 mai).
Se așteaptă ca Ziua Internațională a Biodiversității 2024 să crească impulsul de vizibilitate în perioada premergătoare celei de-a șaisprezecea reuniuni a Conferinței părților la Convenția privind diversitatea biologică (COP 16), care va avea loc în Columbia în perioada 21 octombrie - 1 noiembrie 2024.
“Pe măsură ce marcăm această Zi a Diversității Biologice, să ne angajăm să fim Parte a Planului. Să acționăm urgent pentru a pune biodiversitatea pe calea redresării. Și haideți să construim pentru “Conference of the Parties to the Convention on Biological Diversity (CBD COP16)” din octombrie, ambiția pentru a proteja planeta și a crea un viitor mai durabil pentru noi toți.” A declarat António GUTERRES, Secretar General la Națiunile Unite.
In România, de Ziua Internațională a Biodiversității se vor organiza mai multe activități.