Ziua Internațională a Biodiversității, sărbătorită de Comisia Națională a României pentru UNESCO și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară
Articol publicat pe 21-05-2021
În data de 22 Mai sărbătorim Ziua Internațională a Biodiversității, zi proclamată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin rezoluția 55/201, din 20 decembrie 2000. Celebrarea acestei zile la nivel internațional are la bază un semnal de alarmă cu privire la problemele biodiversității, o mulțime de specii din fauna și flora Pământului fiind pe cale de dispariție.
Cu ocazia Zilei Internaționale a Biodiversității, Comisia Națională a României pentru UNESCO (CNR UNESCO) și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din București au organizat joi, 20 mai 2021, în Aula Magna P.S. Aurelian, conferința transmisă Live „Protejează resursele naturii”.
În această zi, comunitatea globală este chemată să reexamineze relația noastră cu mediul înconjurător, întrucât contrar tuturor progreselor tehnologice, suntem complet dependenți de ecosisteme sănătoase și eficiente pentru a beneficia de resursele necesare.
Secretarul-General al CNR UNESCO, Madlen Șerban, a deschis conferința și a subliniat că diversitatea biologică rămâne răspunsul la provocările pentru o dezvoltare durabilă, afirmând că „Diversitatea biologică, la fel ca orice formă de manifestare a diversității, reprezintă esența existenței umane, în raport cu care ne definim acțiunile. Recunoașterea biodiversității, fără acțiunile care vizează conservarea acesteia, este insuficientă, iar dezechilibrele cu care planeta se confruntă în acest moment atrag atenția asupra urgenței și importanței unor demersuri susținute. Deceniul 2021-2030 este unul de urgență ecologică. În acest sens, Comisia Națională a României pentru UNESCO își dimensionează prioritățile și își stabilește parteneriatele instituționale”.
Rectorul USAMV București, Prof. Dr. Răzvan Ionuț Teodorescu, a afirmat că prin excelență toate cele șapte facultăți ale universității luptă pentru protejarea ecosistemelor agricole, acvatice și silvice. Campusul cu peste 40 ha este un oraș academic și o oază de biodiversitate, iar studenții sunt pregătiți în spiritul protecției mediului și a tehnologiilor ecologice, toate integrate în cunoașterea și aprecierea biodiversității.
Prof. dr. ing. Ioan Jelev, președintele Comitetului “Omul și Biosfera” România, a marcat momentul printr-un mesaj de recunoaștere a atuului global pe care diversitatea biologică îl are pentru generațiile viitoare, asigurarea faptului că munca pentru conservarea biodiversității contribuie la nutriția, securitatea alimentară și mijloacele de trai ale oamenilor, în special pentru cei mai vulnerabili.
Dr. John Smaranda, consilier superior, Direcția Biodiversitate, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, a abordat tematica Biodiversității post 2020, subliniind recomandarea Europeană privind extinderea la o suprafață de peste 30% a parcurilor naturale și a ariilor protejate, România având multe obiective de realizat în acest sens.
Dr. ing. Nicoleta Ion, cercetător, Institutul de Cercetare și Dezvoltare pentru Apicultură, a arătat rolul albinelor în conservarea biodiversității, albinele fiind de o importanță majoră în polenizarea plantelor/culturilor entomofile, cu rol vital în menținerea biodiversității și echilibrului ecosistemelor, datorită adaptărilor specifice ce țin de biologia speciei și simbiozei dintre acestea și plante.
Dr. Alexandra Hillebrand Voiculescu, cercetător științific, Institutul de Speologie „Emil Racoviță”, membru al GESS (Grupului de Explorări Subacvatice și Speologice), a susținut o prezentare despre peştera Movile, primul ecosistem din lume a cărui viaţă se bazează pe chemosinteză. Viaţa fără oxigen! Au fost prezentate numeroase specii de nevertebrate care populează această peșteră total lipsită de lumină naturală.
Prof. Dr. Liliana Bădulescu, coordonator al programului de master Managementul Conservării Biodiversității în cadrul Facultății de Horticultură, a subliniat cercetarea USAMV București în abordarea problematicilor conservării biodiversității, prin programele de master și științe horticole ecologice cu programe complementare.
Asist. Dr. Cosmin Mihai, coordonatorul Clubului de Ornitologie AVES, din cadrul USAMV București, a prezentat bogăția faunei din campusul Agronomie-Herăstrău și preocupările studenților în popularizarea și protecția păsărilor și a naturii, în abordarea unor aspecte științifice care au legătură cu ornitologia și studiul naturii.
Prof. dr. Florin Stănică, prorector USAMV, a avut o prezentare extinsă a preocupărilor colectivului de pomicultură care, după cercetări și experimente timp de 29 de ani, a reușit introducerea de specii pomicole noi în România – kiwi, banana nordului, curmalul chinezesc, smochinul, goji, aronia, etc. Prin lucrările de ameliorare-hibridare și selecție de noi soiuri, cât și prin introducerea unor noi genotipuri din alte zone de cultură, se îmbogățește continuu fondul de germoplasmă și crește, astfel, și biodiversitatea speciilor pomicole.
În încheiere s-a manifestat dorința reciprocă de a extinde colaborarea între universități, CNR UNESCO și domeniul preuniversitar local, cât și din străinătate, pentru organizarea unor acțiuni comune de susținere a patrimoniului cultural, educațional și al diversității biologice.
Această conferință face parte din programul aniversar al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO
“România și UNESCO, arc peste timp – 65 de ani de la aderare”.