Ziua internațională a democrației
Articol publicat pe 15-09-2024
În fiecare an, pe 15 septembrie, statele din sistemul Oganizației Națiunilor Unite sărbătoresc Ziua internațională a democrației. Valorile și principiile care sprijină instituția democrației: pacea, libertatea, transparența, toleranța, egalitatea de șanse, respectul pentru demnitatea umană sunt în egală masură valori și principii fundamentale înscrise în Constituția UNESCO, care, în calitate de agenție specializată a ONU pentru educație știință și cultură, a preluat această sărbătoare și a integrat-o în calendarul propriu.
Tema din acest an a Zilei internaționale a democrației se concentrează pe importanța inteligenței artificiale ca instrument în sprijinul bunei guvernări.
În mesajul său pentru această celebrare, António Guterres, Secretarul General al ONU, remarcă faptul că inteligența artificială are potențialul de a spori participarea publică, egalitatea, securitatea și dezvoltarea oamenilor, dar avertizează că, dacă „nu sunt controlate”, riscurile pe care le comportă „ar putea avea implicații grave pentru democrație, pace și stabilitate”.
Recomandarea UNESCO privind etica inteligenței artificiale este primul cadru politic global pentru inteligența artificială, axat pe impactul acesteia asupra vieții politice și democrației.
Comisia Națională a României pentru UNESCO pune la dispoziția celor interesați varianta în limba română a
Recomandării UNESCO privind Etica Inteligenței Artificiale.
Secretariatul CNR UNESCO mulțumește tuturor desemnărilor și partenerilor săi pentru consolidarea valorilor democrației prin activitățile pe care le realizează.