Ziua Internaţională a Fetelor
Articol publicat pe 11-10-2022
11 octombrie a fost declarată Ziua Internaţională a Fetelor în cadrul Adunării Generale a ONU din 19 decembrie 2011, ca o recunoaştere a drepturilor fetelor şi a provocărilor cu care acestea se confruntă pretutindeni.
În ciuda progreselor înregistrate în ultimul deceniu, accesul fetelor la o educaţie de calitate şi la o viaţă demnă reprezintă, în continuare, un deziderat, la nivel global. Sprijinirea tinerelor fete, instrucția și capacitatea lor deplină de a-și face auzite vocile și ideile sunt factori determinanți ai dezvoltării durabile și păcii.
Cu prilejul acestei aniversări, UNESCO reaminteşte necesitatea de a oferi fetelor instrumentele de care au nevoie pentru a reuşi profesional şi de configurare a unor medii care să le permită acest lucru. Enumerăm aici: dezvoltarea unor politici publice adecvate, combaterea cauzelor care stau la baza abandonului școlar, în special timpuriu şi posibilitatea de a urma o carieră în domeniul pe care şi-l aleg, direcţii pe care organizaţia le susţine prin programele în desfăşurare.
În cadrul festivităţilor organizate de UNESCO pentru celebrarea Zilei Internaţionale a Fetelor este inclusă şi anunţarea câştigătorilor Premiului pentru educația fetelor și femeilor, care recompensează practicile sau programele ce promovează educația fetelor și femeilor.
În mesajul său, directorul-general al UNESCO, doamna Audrey-Azoulay, menţionează că:
Laureații din acest an reprezintă exemple de sprijin acordat fetelor aflate în contexte vulnerabile, pentru a le ajuta să depășească discriminarea, să prospere în învățământul secundar și să devină lideri în comunitățile lor. Aceste practici sunt o sursă de inspirație și oferă dovada că educația fetelor este o sursă importantă pentru egalitate și schimbarea de durată.
Comisia Naţională a României pentru UNESCO încurajează şi sprijină participarea fetelor în activităţile organizate de instituţiile desemnate pentru UNESCO pe teritoriul României: unităţile de învăţământ, Catedrele UNESCO, Cluburile şi Asociaţiile pentru UNESCO, oraşele creative, oraşele care învaţă, geoparcuri, precum şi în activitatea tuturor partenerilor CNR UNESCO.
Mai mullte detalii despre activităţile organizate de UNESCO cu acest prilej se găsesc pe
pagina organizaţiei.