Ziua Internațională a Francofoniei 2021
Articol publicat pe 20-03-2021
Pe 20 martie, România, alături de UNESCO și de cele 88 de state membre, de pe cinci continente, asociate sau cu statut de observator în cadrul Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), sărbătoresc Ziua Mondială a Francofoniei.
Data de 20 martie a fost aleasă pentru a celebra înființarea Agenției pentru Cooperare Culturală și Tehnică, al cărei act constitutiv a fost semnat, pe 20 martie 1970, în orașul Niamey din Nigeria. Această instituție a reprezentat primul organism de cooperare internațională din lumea francofonă, transfomată în scurt timp în OIF.
Membru al OIF cu drepturi depline, din 1993, România are o pronunțată tradiție francofonă. Acest fapt este demonstrat și de excelentele relații de cooperare dintre Comisia Națională a României pentru UNESCO și Comisia omonimă a Franței.
Redăm mai jos un mesaj pe această temă din partea Comisiei Naționale a Franței pentru UNESCO:
”Comisia Națională a Franței pentru UNESCO (CNFU) are deosebita plăcere de a felicita Comisia Națională a României pentru UNESCO cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaționale a Francofoniei, pe 20 martie 2021. Anul acesta are o importanță deosebită, deoarece marchează 30 de ani de aderare a României la Organizația Internațională a Francofoniei, mai întâi ca observator (1991), apoi ca membru (1993) și care a organizat cu succes, acum 15 ani (2006), al unsprezecelea Summit al Francofoniei, la București.
Această zi se înscrie, de asemenea, în calendarul de aniversări a 50 de ani de Francofonie, jubileu care va fi sărbătorit la următorul Summit de la Djerba (Tunisia), la sfârșitul acestui an. Având ca temă „Conectivitatea în diversitate: vectorul digital al dezvoltării și solidarității în lumea francofonă”, acest al XVIII-lea Summit se alătură eforturilor UNESCO de a promova accesul digital universal în domeniul educației, culturii și informațiilor.
Ziua Internațională a Francofoniei va avea ca temă anul acesta „Femeile francofone, femeile reziliente”, o alegere tematică pe care CNFU o susține pe deplin, egalitatea de gen fiind una dintre cele două priorități globale ale UNESCO. Franța va avea, de asemenea, privilegiul de a găzdui Forumul Génération Égalité, organizat împreună cu ONU, eveniment care va marca 25 de ani de la Declarația de la Beijing și platforma de acțiune (Beijing + 25).
CNFU profită de această ocazie aniversară pentru a saluta consolidarea strânsei cooperări cu Comisia Națională a României pentru UNESCO din ultimii ani, în special prin semnarea unui acord de cooperare între cele două Comisii, pe 21 noiembrie 2019. Astfel, în ultima perioadă, mai multe proiecte ale CNR UNESCO au fost sprijinite de CNFU, precum: Academia Tinerelor Femei, programul „HeRe - Heritage Revivals”, Universitățile de vară organizate de Catedra UNESCO a Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, sau expoziția „Futur Folk. Costume Royal” (2-10 octombrie 2019 la Primăria Arondismentului 1 din Paris). CNFU a susținut, de asemenea, aniversările lingvistului Eugen Coseriu și ale Institutului pentru seruri și vaccinuri pe lista de aniversări UNESCO, pentru anul 2021.
La fel ca România și CNR UNESCO, CNFU veghează la promovarea limbii franceze, una dintre limbile oficiale ale UNESCO și una dintre cele două limbi de lucru ale Secretariatului, precum și la diversitatea culturală, pace, democrație și drepturile omului, educație, formare, învățământ superior și cercetare, cooperare pentru dezvoltare durabilă și solidaritate, care sunt toate obiective împărtășite de UNESCO și organismele Francofoniei. Apărarea acestor valori comune și întărirea colaborării noastre în aceste domenii vor contribui la consolidarea cooperării multilaterale, atât de esențială în secolul XXI.
Vive la Francophonie, vive la Francophilie et vive le français en partage!
Alexandre Navarro
Secretar - General, Comisia Națională a Franței pentru UNESCO”