Ziua Internațională a limbii materne la Colegiul Național Petru Rareș - Suceava
Articol publicat pe 24-03-2025
Pentru a promova limba și activitățile UNESCO în Suceava, echipa Colegiului Național Petru Rareș - Suceava a organizat ateliere interactive și evenimente culturale. Acestea au inclus concursuri de eseuri pe tema „Limba și identitatea culturală”. Pe social media, au creat un conținut atractiv, cu citate din literatură și videoclipuri scurte cu participanții. De asemenea, au folosit hashtag-uri relevante, precum #LimbaNoastră și #CulturaSuceava#, pentru a ajunge la un public mai larg. Implicarea comunității a fost esențială pentru a încuraja participarea la aceste activități.
Echipa de proiect a fost formată din prof. ILISEI GABRIELA și elevii clasei a XII-a C. Dintre aceștia, toți studiază limba engleză ca limba modernă 1, iar ca limba modernă 2, treisprezece studiază limba franceză, opt studiază limba germană și cinci studiază limba spaniolă. Din 26 de elevi, după susținerea examenului „Cambridge”, trei elevi au obținut nivelul C2, trei elevi au obținut nivelul C1 și doi elevi au obținut nivelul B2. La examenul de limbă germană „Deutsches Sprachdiplom Stufe 1”, doi elevi au obținut diplomă pentru nivelul B1.
În vederea promovării Zilei Internaționale a Limbii Materne din 21 februarie 2025, au desfășurat o serie de activități menite să aducă în prim-plan importanța diversității lingvistice. Partenerii care au contribuit la realizarea acestora sunt: Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, echipa EduMax și studioul radio Viva FM. În cadrul liceului s-au desfășurat prezentări, au fost împărțit pliante și afișe în fiecare clasă. Echipa EduMax a organizat activități de voluntariat cu scopul popularizării acestui eveniment. Nu în ultimul rând, studioul VivaFM a prezentat în cadrul emisiunilor difuzate informații despre importanța acestei zile.
Realizările proiectelor UNESCO, în urma atingerii obiectivelor, și-au pus amprenta asupra cunoașterii diferitelor culturi, conștientizarea diferențelor dintre societăți şi aprecierea contrastelor. Mai mult decât atât, latura practică a activităților a constat în instruirea participanților în a vorbi fluent limba studiată şi în a le contura abilități de a lucra cu exprimările specifice. Totodată, s-a urmărit capacitatea de adaptare la comunicarea cu un vorbitor nativ, atât lingvistic, cât şi cultural, în urma promovării proiectului.
Activitățile au oferit elevilor și comunității șansa de a descoperi și de a învăța faptul că o comunicare directă între oameni din culturi diferite, promovează cooperarea și înțelegerea. Pentru România, aceasta este o valoare importantă datorită diversității sale culturale și poziției geografice, care i-au permis să fie deschisă către mai multe limbi și culturi. Prin cunoașterea mai multor limbi înțelegem mai bine contextul în care sunt plasate anumite opere, anumite discursuri ceea ce duce la a o înțelegere și, implicit, o comunicare mai bună, ceea ce noi, ca țară din Uniunea Europeană, ne dorim. Pentru viitor ne propunem să continuăm proiectele UNESCO, să lărgim sfera participanților și să antrenăm mai multe instituții pentru a promova plurilingvismul, conștienți că viitorul stă sub semnul comunicării directe între oameni din culturi diferite.
Poze representative și apariții media