Ziua internațională a păcii – 21 septembrie
Articol publicat pe 20-09-2024
Ziua internațională a păcii a fost instituită în anul 1981 de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite. Două decenii mai târziu, în 2001, Adunarea Generală a ONU și-a reafirmat angajamentul față de o lume a păcii, declarând 21 septembrie drept o „zi a non-violenței și a încetării ostilităților”.
Tema din acest an a Zilei internaționale a păcii este „Cultivarea unei culturi a păcii”.
Preambulul Constituției Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) precizează că „războaiele încep în mințile oamenilor, deci în mințile oamenilor trebuie construită apărarea păcii”. Această idee a stat la baza temei și a logo-ului Zilei internaționale a păcii din acest an.
„A fi un garant al păcii înseamnă a acționa pentru a depăși greșelile și nedreptățile care continuă să ne împiedice să construim o lume echitabilă. Pentru că o planetă măcinată de dezbinare este o planetă care nu cunoaște pacea.” amintește doamna Audrey Azoulay, Directorul general al UNESCO.
Prin această declarație se stabilesc valorile esențiale unei culturi a păcii. Acestea includ: respectul pentru viață, drepturile omului și libertățile fundamentale, promovarea non-violenței prin educație, dialog și cooperare, angajamentul față de soluționarea pașnică a conflictelor și aderarea la libertate, justiție, democrație, toleranță, solidaritate, cooperare, pluralism, diversitate culturală, dialog și înțelegere la toate nivelurile societății și între națiuni.
În mesajul său pentru această celebrare, António Guterres, Secretarul General al ONU, remarcă faptul că „Lumea noastră are nevoie de pace. Pacea este obiectivul suprem al umanității. Și, așa cum ne reamintește această Zi internațională a păcii, soluțiile sunt în mâinile noastre. Cultivarea unei culturi a păcii înseamnă înlocuirea dezbinării, excluderii și disprețului cu dreptate, egalitate și speranță pentru toți.”
Secretariatul CNR UNESCO mulțumește tuturor desemnărilor și partenerilor săi pentru consolidarea valorilor culturii păcii prin activitățile pe care le realizează.