Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități, 3 decembrie
Articol publicat pe 02-12-2024
Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități a fost instituită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, prin Rezoluția 47/3 în 1992. Scopul acestei rezoluții este de a promova drepturile persoanelor cu dizabilități, precum și de a sensibiliza opinia publică cu privire la provocările pe care aceste persoane le întâmpină în plan politic, social, economic și cultural.
Tema anului 2024 este “Sporirea participării persoanelor cu dizabilități laprocesele decizionale pentru un viitor incluziv și durabil”.
UNESCO este angajată să promoveze drepturile persoanelor cu dizabilități printr-o abordare multidimensională, integrată, în domeniile sale de competență: educație, științe, cultură și comunicare. Printre acțiunile implementate se numără promovarea drepturilor femeilor și fetelor cu dizabilități, asigurarea accesului la o educație incluzivă și de calitate, combaterea stigmatizării și a discriminării, sprijinirea dezvoltării orașelor incluzive, facilitarea accesului la informații și utilizarea tehnologiilor informaționale adaptate. De asemenea, UNESCO susține participarea activă a persoanelor cu dizabilități în procesele decizionale, promovând guvernanța anticipativă și incluzivă a tuturor politicilor publice.
În România, Asociația CONIL, inclusiv Școala CONIL care este membră a rețelei UNESCO a școlilor asociate, a organizat cea de-a XXV-a ediție a CONIL Fest – Festivalul Integrării, desfășurat în zilele de 23 și 24 noiembrie la Circul Metropolitan din București.
Ediția aniversară de anul acesta, dedicată Zilei Naționale a României și Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, a transmis un mesaj puternic de solidaritate, inspirând întreaga comunitate. Tema acestei ediții, „Copiii Unirii – Un festival care ne unește”, a reunit peste 1.500 de copii talentați, veniți din toate colțurile țării, și a marcat un sfert de secol de implicare în promovarea incluziunii și a egalității de șanse.
Atmosfera vibrantă și emoționantă de la CONIL Fest a fost marcată de spirit de unitate și bucurie, unde copii cu și fără dizabilități din peste 60 de instituții de învățământ au evoluat împreună pe scena Circului Metropolitan care a vibrat cu spectacole de dans, teatru și muzică.
Evenimentul a oferit participanților și ocazia de a explora Târgul CONIL, organizat atât în interiorul foaierului, cât și în curtea exterioară a Circului Metropolitan. Totodată, Galeria Surprizelor a fost locul ideal pentru atelierele creative dedicate copiilor, unde aceștia și-au putut manifesta imaginația prin activități interactive.
În cadrul festivalului a fost organizat și un stand UNESCO, având în vedere că Școala CONIL este parte a rețelei școlilor UNESCO. Standul a găzduit un manifest dedicat promovării incluziunii, copiii având ocazia să lase mesaje de unitate și iubire pe un panou special amenajat. Prezentă la eveniment, doamna Gabriela Gabor, expert Subcomisia Educație a CNR UNESCO, a înmânat un premiu special participanților, ca recunoaștere a angajamentului lor față de valorile unității și incluziunii.
Secretariatul CNR UNESCO mulțumește tuturor desemnărilor UNESCO din România, precum și partenerilor săi pentru acțiunile întreprinse pentru promovarea incluziunii.