Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului
Articol publicat pe 27-01-2021
În fiecare an, pe 27 ianuarie, UNESCO, alături de alte organizații mondiale prestigioase, marchează Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, readucând astfel în memoria publicului din întreaga lume tragicele evenimente din perioada celui de-al doilea Război Mondial, când 6 milioane de evrei au fost uciși. Data a fost stabilită printr-o rezoluție a Organizației Națiunilor Unite, adoptată la 1 noiembrie 2005, în amintirea eliberării lagărului de exterminare nazist Auschwitz-Birkenau pe 27 ianuarie 1945.
Cu acest prilej, UNESCO acordă o atenție deosebită inițiativelor menite să combată negaționismul și antisemitismul. Acestea vor fi lansate oficial în cadrul unei ceremonii solemne la care vor participa António Guterres, Secretarul-General al ONU, Audrey Azoulay, Directorul-General al UNESCO și Cancelarul german Angela Merkel. Evenimentul poate fi urmărit
online începând cu ora 18.00 ora României.
„27 ianuarie prezintă o semnificație profundă, pentru că în această zi rememorăm evenimentele petrecute în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, ne manifestăm empatia și aducem un omagiu celor care au suferit sau și-au pierdut viața în timpul Holocaustului. Astfel, 27 ianuarie devine un simbol al MEMORIEI.
Fără memorie, nu există viitor!, spunea Elie Wiesel. Memoria este cea care ne ajută să conștientizăm faptul că Holocaustul nu este un mit, un simplu episod ce aparține trecutului, fără a ne influența sau afecta. Memoria este cea care ne ajută să înțelegem mecanismele care au făcut posibilă tragedia evreilor și care, în forme modificate, se regăsesc și astăzi: izbucniri extremiste, rasiste, discriminatorii ce cunosc un avânt deosebit mai ales în contexte de criză precum cea pe care o trăim.
Pentru Institutul „Elie Wiesel", memoria este în primul rând o responsabilitate pe care ne-o asumăm dincolo de anumite zile marcate în calendar, dar pe care nu o putem duce la îndeplinire fără ajutorul celor din jur și gesturile fiecăruia dintre noi. Doar în acest mod Memoria poate deveni un garant al unui viitor democrat, un viitor mai bun pentru noi toți!" se arată într-un comunicat al
Institutului Național Pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel".
„Memoria tragediei de la Auschwitz este direct legată de istoria României. De pe teritoriul actual al țării, din zona de nord a Transilvaniei care a fost alipită Ungariei în intervalul 1940-1944, forțele naziste, cu ajutorul autorităților maghiare, au deportat la Auschwitz-Birkenau și au ucis aproximativ 135.000 de evrei.
Printre puținii supraviețuitori s-a numărat Elie Wiesel, scriitor, laureat al premiului Nobel pentru Pace în 1986. Wiesel s-a născut la Sighet, în 1928, și de acolo a fost deportat la Auschwitz, pe când avea 15 ani. În lagărul morții, a pierdut mai mulți membri ai familiei. Elie Wiesel s-a întâmplat să supraviețuiască și, de atunci, și-a dedicat viața misiunii memoriei. S-a întors în România în 1984 și nu a ezitat să amintească românilor aflați sub dictatură că le rămâne datoria de a-și aminti. S-a întors și după revoluția din 1989 și a ajutat România să-și amintească. A fost președinte de onoare al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România, al cărei Raport final a fost o piatră de hotar. Din 2004, România și-a asumat participarea la Holocaust și a înregistrat progrese remarcabile în cercetarea, memorializarea și educația în domeniu.
România are și o zi națională de comemorare a Holocaustului, pe 9 octombrie, pentru a aminti de ziua din 1941 când au început deportările în Transnistria. Evreii din Vechiul Regat, din Basarabia, Bucovina și Transnistria care au murit în Holocaust, peste 270.000 la număr, nu au fost gazați; au fost împușcați, spânzurați, incendiați de autoritățile române, în colaborare cu naziștii; corpurile au fost aruncate în gropi comune sau distruse în cuptoare de var, în Transnistria. Crimele s-au produs în felurite moduri și în nenumărate locuri, de la Auschwitz până în Transnistria, dar de fiecare dată a fost vorba de antisemitism și de aderarea fanatică la ideea genocidară.
Elie Wiesel ne-a îndemnat să nu fim indiferenți, să nu tăcem și să nu uităm. Lumea întreagă își aduce aminte pe 27 ianuarie de aceste îndatoriri. Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman”, din cadrul Federației Comunităților Evreiești din România - Cultul Mozaic, se alătură pios pledoariei pentru memorie" se arată într-un comunicat al
Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman”.