Ziua mondială a apei 2024
Articol publicat pe 26-03-2024
Pe data de 22 martie, comunitatea internațională sărbătorește Ziua Mondială a Apei. Marcarea acestei zilei a fost decisă de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, în decembrie 1992, cu scopul de a atrage atenția asupra importanței apei dulci și de a pleda pentru gestionarea durabilă a acestei resurse.
În 2024, tema acestei zile a fost "Apa pentru prosperitate și pace". Gestionarea durabilă a apei generează o multitudine de beneficii pentru indivizi și comunități, printre care se numără sănătatea, securitatea alimentară și energetică, protecția împotriva riscurilor naturale, educația, îmbunătățirea nivelului de trai și a ocupării forței de muncă, dezvoltarea economică și o varietate de servicii furnizate de diverse ecosisteme.
“
Cu această ocazie, UNESCO dorește să reamintească importanța dialogului și a cooperării în domeniul apei, fie că este vorba de ape de suprafață sau subterane, lichide sau înghețate. Această cooperare internațională nu este doar de dorit, ci și esențială, în condițiile în care peste 40% din populația lumii trăiește în bazine hidrografice transfrontaliere, care reprezintă aproape 60% din resursele mondiale de apă dulce.” se precizează în
mesajul doamnei Audrey Azoulay, Director General UNESCO.
În fiecare an, cu ocazia sau în apropierea Zilei Mondiale a Apei, se publică un nou Raport mondial asupra dezvoltării resurselor de apă cu scopul a oferi factorilor de decizie instrumente pentru a formula și a pune în aplicare politici durabile în domeniul apei. Acest raport este coordonat de Programul mondial de monitorizare a resurselor de apă (WWAP) al UNESCO în cadrul UN-Water. Raportul 2024 este disponibil
aici.
Pentru a celebra ziua apei, CNR UNESCO, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic București, Casa Corpului Didactic a județului Buzău, Facultatea de Geografie a Universității din București, Muzeul Municipiului București, a organizat conferința online „Apă pentru viitor: gestionarea și protecția resurselor în era schimbărilor climatice”. Evenimentul a vizat sensibilizarea cadrelor didactice și elevilor din învățământul preuniversitar, părinților și a comunității locale cu privire la importanța apei. La finalul reuniunii reprezentanții instituțiilor de învățământ participante au fost invitați să transmită exemple de activități desfășurate cu prilejul Zilei Mondiale a Apei care urmează a fi publicate în revista Casei Corpului Didactic București.
Precizăm și alte activități organizate de desemnările UNESCO din România cu acest prilej.
La Școala Gimnazială “Ep. Dr. Alexandru Rusu” din Baia Mare, instituție de învățământ membră a rețelei școlilor ASpnet UNESCO din România, albinuțele grupei mici A au marcat „Ziua mondială a apei" și au aflat cât de importantă este apa și la ce o folosim, dar și cum să aibă grijă să nu o irosească.
Elevii ciclului primar au discutat în cadrul orelor de religie pe baza unei fișe cu tematica „Nunta din Cana” și pe baza unui slide despre circuitul apei în natură pentru a cunoaște apa în simbolistica religioasă dar și pentru a accentua importanța apei pentru om, plante și viețuitoare. După discuții, elevii au rezolvat un careu privind proprietățile și stările apei și au efectuat craft-uri cu picătura de apă, comoară prețioasă. Elevii clasei a IV-a, ghidați de doamna prof. înv. primar Morari Adriana, au lucrat în echipe la realizarea unui proiect menit să ilustreze efectul și necesitatea apei pentru un ecosistem sănătos.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, Liceul Tehnologic „Clisura Dunării” Moldova - Nouă, instituție de învățământ membră a rețelei școlilor ASpnet UNESCO din România, în parteneriat cu Catedra UNESCO „Dezvoltare Durabilă și Schimbări Climatice” a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a organizat evenimentul internațional „Water - We are teenagers entrusted with this resource/Apa - Suntem adolescenți cărora li se încredințează această resursă/ Вода - Ми смо тинејџери којима је поверен овај ресурс”.