Ziua Mondială a Libertății Presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în anul 1993, în urma unei recomandări adoptate la cea de-a 26-a sesiune a Conferinței Generale a UNESCO din 1991.
Ziua de 3 mai este un prilej de reflecție în rândul profesioniștilor din domeniul mass-media, cu privire la aspecte legate de libertatea presei și etica profesională. Este, de asemenea, o zi de comemorare a acelor jurnaliști care și-au pierdut viața în exercitare profesiei.
În acest an, Ziua Mondială a Libertății Presei este dedicată importanței jurnalismului și a libertății de exprimare în contextul actualei crize globale de mediu.
O presă pentru planetă: Jurnalismul în fața crizei de mediu este titlul celei de a 31-a editie a Conferinței organizata de UNESCO de Ziua Mondială a Libertății Presei, eveniment ce se desfasoara in perioada 2-4 mai, la Santiago, Chile.
De asemenea, pentru a aborda valul de dezinformare din mediul digital, UNESCO a lansat, în noiembrie 2023, “Guidelines for the governance of digital platforms”.
In contextul triplei crize mondiale (schimbările climatice, distrugerea biodiversității și poluarea aerului), campaniile de dezinformare și informații eronate pun la îndoială rezultatele cercetărilor științifice. Atacurile asupra veridicității actului științific reprezintă o amenințare serioasă la adresa dezbaterii publice pluraliste și avizate.
Aceste ghiduri prezintă un set de îndatoriri, responsabilități și roluri pentru state, platforme digitale, organizații interguvernamentale, societatea civilă, mass-media, mediul academic, comunitatea tehnică și alte părți interesate, pentru a permite crearea unui mediu în care libertatea de exprimare și de informare să se afle în centrul proceselor de guvernanță a platformelor digitale.