Ziua Mondială a Logicii
Articol publicat pe 13-01-2025
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a decis, în noiembrie 2019, ca data de 14 ianuarie să fie proclamată Ziua Mondială a Logicii. Data a fost aleasă în onoarea a doi mari logicieni ai secolului XX, Kurt Gödel și Alfred Tarski, data de 14 ianuarie fiind deopotrivă data dispariției logicianului și matematicianului Kurt Gödel (1906-1976), dar și data naşterii logicianului de origine poloneză Alfred Tarski (1901-1983).
În ciuda relevanței sale incontestabile pentru dezvoltarea cunoașterii în general, a științelor și tehnologiilor, publicul larg conștientizează încă prea puțin importanța logicii. Tocmai de aceea, proclamarea Zilei Mondiale a Logicii de către UNESCO, în asociere cu Consiliul Internațional pentru Filosofie și Științe Umane (CIPSH), intenționează să aducă istoria intelectuală, semnificația conceptuală și implicațiile practice ale logicii în atenția comunităților științifice și a publicului larg.
„În zorii acestui nou deceniu - acum mai mult ca niciodată - disciplina logicii este absolut vitală pentru societățile și economiile noastre. Informatica și tehnologia digitală, structurează modurilor de viață actuale, sunt înrădacinate în raționamentul logic și algoritmic”, a declarat Audrey Azoulay, Directorul general al UNESCO.
În siajul acestei aniversări, academicianul Mircea Dumitru a susținut, duminică, 12 ianuarie, prelegerea publică intitulată „Reprezentări, modele și reguli” la Centrul de Excelență în Filosofie, din cadrul Facultății de Filosofie, Universitatea din București, care găzduiește și catedra UNESCO pentru Interculturalitate, Bună Guvernanță și Dezvoltare Durabilă.