Ziua Mondială a Mediului, 5 iunie
Articol publicat pe 05-06-2020
Organizația Națiunilor Unite a desemnat 5 iunie drept Ziua Mondială a Mediului pentru a sublinia că protecția și sănătatea mediului sunt o problemă majoră, care afectează bunăstarea popoarelor și dezvoltarea economică în întreaga lume. Celebrarea acestei zile ne oferă oportunitatea de a lărgi baza pentru opinii edificate și conduite responsabile din partea persoanelor fizice, întreprinderilor și comunităților în conservarea și îmbunătățirea mediului.
Activitatea UNESCO în domeniul protecției mediului
Programul Omul și Biosfera (Man And Biosphere - MAB)
Programul MAB este un program științific interguvernamental care își propune să stabilească o bază științifică pentru îmbunătățirea relației dintre oameni și mediile în care aceștia trăiesc. Acesta combină științele naturale și sociale în vederea îmbunătățirii mijloacelor de trai umane și a protejării ecosistemelor naturale și gestionate, promovând astfel abordări inovatoare pentru dezvoltarea economică, adecvate social și cultural și durabile pentru mediu. Rețeaua mondială de rezervatii ale biosferei numără în prezent 701 de situri în 124 de țări din întreaga lume, inclusiv 21 de situri transfrontaliere.
România deține 3 înscrieri în rețeaua mondială UNESCO MAB a rezervațiilor biosferei: Pietrosul Mare, Retezat și Delta Dunării (rezervație transfrontalieră cu Ucraina)!
Aflați mai multe despre Programul MAB
aici.
Geoparcurile Globale UNESCO
Geoparcurile Globale UNESCO sunt zone geografice unificate, unde siturile și peisajele cu semnificație geologică internațională sunt gestionate printr-un concept holistic de protecție, educație și dezvoltare durabilă. Abordarea combinării conservării cu dezvoltarea durabilă, implicând în același timp comunități locale, devine din ce în ce mai populară. În prezent, există 147 de Geoparcuri Globale UNESCO în 41 de țări.
O pagină web a fiecărui Geoparc Global UNESCO este disponibilă, cu informații detaliate despre fiecare sit.
Aflați mai multe despre Geoparcurile Globale UNESCO
aici.
Convenția privind Protecția Patrimoniului Mondial, Cultural și Natural
UNESCO încurajează identificarea, protejarea și conservarea moștenirii culturale și naturale din întreaga lume considerată a fi de o valoare deosebită pentru umanitate. Acest lucru este concretizat într-un tratat internațional numit Convenția privind Protecția Patrimoniului Mondial, Cultural și Natural, adoptat de UNESCO în 1972.
România are înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO 2 obiective naturale: Delta Dunării și Păduri seculare și virgine de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei – proprietate transfrontalieră în 12 țări!
Aflați mai multe despre Convenția privind Protecția Patrimoniului Mondial, Cultural și Natural
aici.
Cunoștințe indigene și biodiversitate
Recunoașterea faptului că persoanele locale și indigene au propriile lor înțelegeri ecologice, practici de conservare și obiective de gestionare a resurselor are implicații importante. Transformă relația dintre managerii biodiversității și comunitățile locale. Deși anterior erau percepuți pur și simplu ca utilizatori de resurse, indigenii sunt acum recunoscuți ca parteneri esențiali în managementul mediului.
Cu toate acestea, diferențele dintre viziunile științifice și cele autohtone continuă să creeze bariere pentru o colaborare semnificativă, la fel ca presupunerea pe scară largă a faptului că știința este superioară altor sisteme de cunoaștere.
Programul LINKS al UNESCO lucrează la o serie de procese și proiecte referitoare la cunoștințele indigene și locale și la biodiversitate. Aflați mai multe
aici.
Corelarea diversității biologice și culturale
Zonele cu o înaltă diversitate culturală sunt adesea zone cu o diversitate biologică ridicată. Convergența dintre diversitatea biologică și culturală se extinde cu mult dincolo de zonele „hotspot”. Ansamblurile de biodiversitate sunt dezvoltate, întreținute și gestionate de grupuri culturale. Diversitatea practicilor culturale depinde de elemente specifice ale biodiversității pentru existența și expresia lor.
O schimbare de paradigmă este necesară pentru a restabili integritatea diversității. O serie de instrumente juridice internaționale care tratează biodiversitatea și diversitatea culturală există deja separat. O abordare mai holistică este necesară pentru a stopa tendințele actuale de eroziune a biodiversității și de slăbire a diversității culturale. De aceea, a fost instituit Programul comun UNESCO-SCBD (Secretariatul Convenției pentru Diversitatea Biologică) privind legăturile dintre diversitatea biologică și culturală. Aflați mai multe
aici.
Acțiuni de Ziua Mondială a Mediului 2020
Artă pentru biodiversitate
Pentru a marca sărbătorirea Zilei Mondiale a Mediului, Uniunea de Radiodifuziune Europeană a invitat artiștii să marcheze impactul mediului și naturii asupra muzicii, cu
o serie de inițiative în parteneriat cu UNESCO. Unul dintre punctele culminante va fi premiera unei opere re-versionate - Rugăciune și binecuvântare - de compozitorul, dirijorul de renume mondial și Ambasador al Bunavoinței UNESCO, Tan Dun, în timpul unui program radio special, care va fi difuzat vineri.
Paneluri de experți
UNESCO a organizat dialoguri online între experți, situri UNESCO, rețele de tineret, parteneri din sectorul privat și artiști. Intervențiile au fost organizate în jurul a 5 teme: „Legătura între coronavirus și biodiversitate: analize științifice”, „Ce ne unește: conectarea în jurul valorilor pe care le împărtășim”, „Ce schimbări sunt necesare?”, „Care sunt căile de a regenera ecosistemele și de a ne restabili conexiunile cu biodiversitatea?”, „Cum să ne împărtășim soluțiile din natură”. Puteți urmări discuțiile
aici.
Povești ale tineretului MAB
Rețeaua de Tineret a Programului Omul și Biosfera (MAB) a pregătit un set de povești despre importanța biodiversității din perspectiva tinerilor din rezervațiile biosferei. Reprezentanți din întreaga lume ne oferă o imagine de ansamblu asupra conservării și utilizării durabile a biodiversității. Citiți
aici toate poveștile.
Mesaje din partea unor persoane publice
Excelența Sa Carlos Alvarado Quesada, președintele Republicii Costa Rica, și-a împărtășit mesajul cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului. Urmăriți-l
aici.