Ziua mondială a poeziei
Articol publicat pe 21-03-2022
Astăzi, 21 martie, comunitatea mondială sărbătorește ziua mondială a poeziei. Marcarea festivă a acestei zilei a fost decisă în timpul celei a 30-a sesiuni a Conferinței Generale UNESCO, în 1999, cu scopul declarat de a sprijini diversitatea lingvistică prin expresia poetică și de a crește șansele ca limbile pe cale de dispariție să fie auzite. Ziua de 21 martie a devenit o oportunitate de a onora poeții, de a reînvia tradiția orală a recitalurilor de poezie, de a promova lectura, scrierea și predarea poeziei și de a încuraja convergența acestia cu alte arte precum: teatrul, dansul, muzica și pictura.
„Plăsmuită din cuvinte, ilustrată prin imagini, compusă după o metrică dată, poezia deține o putere de neegalat. O formă intimă de exprimare care se deschide către ceilalți, poezia îmbogățește dialogul, care se află la baza a întregului progres al umanității și care astăzi este mai necesar ca niciodată în aceste vremuri tulburi”. A declarat Audrey Azoulay, Directorul General UNESCO.
Pentru a celebra poezia, Municipalitatea ieșeană organizează sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO o serie de evenimente dedicate poeziei și artei, cu titlul generic „Săptămâna Poeziei la Iași”. Manifestările au început ieri cu o masă rotundă intitulată Ecrire dans une langue autre : le français en partage, dedicată scriitoarelor francofone și va continua până pe 23 martie cu numeroase recitaluri de poezie.
Semnalăm de asemnea, publicului interesat, evenimentele consacrate de Asociația pentru UNESCO „Cetatea Romanței” din Târgoviște cu prilejul acestei zilei.
Astăzi, la Muzeul „
Casa Romanței” din Târgoviște, celebrăm Ziua Internațională a Poeziei prin omagierea marilor poeți români pe versurile cărora au fost compuse romanțe. Prin împletirea muzicii și a poeziei întru evocarea dorului, suavă mărturie a sensibilității poporului român, Romanța unește, de peste 300 de ani, marile spirite ale națiunii române în concertul sublim al umanității, dedicat păstrării identității culturale și salvgardării valorilor de patrimoniu cultural material și imaterial, se arată într-un comunicat al organizatorilor.