Ziua Patrimoniului UNESCO din România
Articol publicat pe 16-11-2023
Anual, la 16 noiembrie, este sărbătorită Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România. Data a fost aleasă pentru a rememora ziua de de 16 noiembrie 1972, când Conferința Generală a UNESCO a adoptat Convenţia privind Protecţia Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural.
În prezent, România are înscrise în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Mondial Cultural nouă elemente, pe care vă invităm să le descoperiți în
publicațiile Comisiei Naționale a României pentru UNESCO (CNR UNESCO), alături de Patrimoniul Natural din România și de cel imaterial, înscris în lista umanității.
În acest context, va avea loc joi 16 noiembrie 2023 ora 17.00 în „Salonul Artelor” de la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, judeţul Maramureș, vernisajul expoziției „
MOȘTENIREA VIE: Patrimoniul Mondial UNESCO din România” a artistului fotograf Ilie Tudorel. Evenimentul se desfășoară sub patronajul Comisei Naționale a României pentru UNESCO.
„Această expoziţie de artă fotografică prezintă, într-un număr de peste 70 de lucrări, unele înrămate la mari dimensiuni, cele mai inedite momente în care siturile UNESCO din România prind viață în cadrul evenimentelor educative, culturale sau religioase, organizate de comunitățile locale sau terți. Numai așa Patrimoniul UNESCO devine o „Moștenire Vie”!, a declarat Ilie Tudorel.
La rândul său, doamna Madlen Șerban, secretar general CNR UNESCO, a punctat componenta educațională a acestui demers:
„Recunoașterea și aprecierea patrimoniului, fie el natural, cultural sau imaterial, este esențială pentru cunoașterea țării în care ne-am născut și trăim, pentru conservarea identității, a frumosului și diversității biosferei și a istoriei pământului și al oamenilor. Educația pentru patrimoniu joacă un rol crucial în acest proces, sensibilizând publicul larg față de importanța și valoarea patrimoniului. În această lumină, contribuția lui Ilie Tudorel este deosebit de valoroasă, prin fotografiile sale, el nu doar că documentează și conservă imagini ale patrimoniului românesc dar, în același timp, educă și inspiră publicul. Fiecare fotografie devine o lecție vizuală, o poveste care îmbogățește cunoștințele și înțelegerea noastră despre patrimoniu. Astfel, opera sa devine un instrument educațional esențial, invitându-ne să explorăm și să apreciem mai profund patrimoniul nostru cultural și natural”.
Expoziţia va fi deschisă în perioada 16 – 29 noiembrie 2023, conform programului Bibliotecii Județene.