Masa rotundă ”România în UNESCO – Drepturile omului: universalitate și demnitate umană”
Articol publicat pe 09-12-2021
Later edit 10 decembrie: înregistrarea mesei rotunde poate fi urmărită integral pe canalul nostru de Facebook.Comisia Națională a României pentru UNESCO organizează în data de 10 decembrie 2021, între orele 10.30 – 12.30, masa rotundă online
„România în UNESCO – Drepturile omului: universalitate și demnitate umană”.
Celebrarea a 65 de ani de la aderarea României la UNESCO și înfiinţarea Comisiei Naționale a României pentru UNESCO reprezintă ocazia de a adresa valori și principii fundamantale ale UNESCO, între care drepturile omului și libertățile fundamentale sunt esențiale.
Agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite, UNESCO își concentrează eforturile în această perioadă de transformări profunde, crize multiple, inegalități și tulburări, asupra promovării și respectării universale și efective a drepturilor omului și libertăților fundamentale, așa după cum sunt acestea consemnate în Declarația Universală a Drepturilor Omului.
Declarația Universală a Drepturilor Omului a fost proclamată ca ideal comun spre care trebuie să tindă toate popoarele şi toate naţiunile, pentru ca toate persoanele şi toate organele societăţii să se străduiască, având această Declaraţie permanent în minte, ca prin învăţare şi educaţie să dezvolte respectul pentru aceste drepturi şi liberţăţi şi să asigure prin măsuri progresive, de ordin naţional şi internaţional, recunoaşterea şi aplicarea lor universală şi efectivă, atât de către popoarele statelor membre, cît şi ale celor din teritoriile aflate sub jurisdicţia acestora.
Textul Declarației Universale a Drepturilor Omului, a fost adoptat în 10 decembrie 1948, la Paris, de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU).
În anul 2021, ziua drepturilor omului a fost propusă de Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului al Organizației Națiunilor Unite (OHCHR) să se concentreze asupra a ceea ce este fundamental drepturilor omului, și anume, principiile egalității și nediscriminării. Egalitatea are puterea de a ajuta la întreruperea ciclurilor sărăciei, poate oferi tinerilor din întreaga lume aceleași oportunități, poate ajuta la promovarea dreptului la un mediu sănătos, poate ajuta la abordarea cauzelor fundamentale ale conflictelor și crizelor. Promovarea acestora este ilustrată de mesajul care poate fi accesat prin acest link:
https://www.standup4humanrights.org/HumanRightsDay2021/en/
Declarația Drepturilor Omului și ale Cetățeanului a inspirat activismul feminist al epocii. „Declarație cu privire la Drepturile Femeii și ale Femeii Cetățean” din 1791, redactată de către Olympe de Gouges, a constituit unul din primele texte care revendica tratament egal pentru femei, atât în spațiul public cât și privat, și o proclamație a universalității drepturilor omului.
Cea de-a 41 a Conferință Generală a UNESCO, organizată în perioadă 09-24 noiembrie 2021, a confirmat promovarea egalității de gen ca prioritate globală prin adoptarea Strategiei pe temen mediu 2022-2029 și a Programului de activitate pentru perioada 2022-2025.
Promovarea egalității de gen se află în centrul mandatului UNESCO încă din anul 2008. Organizația îl consideră un drept fundamental al omului, o condiție prealabilă pentru promovarea dezvoltării și eradicarea sărăciei, precum și un element esențial al fundației pentru justiție socială și prosperitate. Este un factor critic pentru atingerea tuturor obiectivelor de dezvoltare convenite la nivel internațional, precum și un obiectiv în sine. Viziunea UNESCO asupra egalității de gen este în conformitate cu instrumentele internaționale relevante, cum ar fi Convenția pentru eliminarea tuturor formelor de violență împotriva femeilor (CEDAW), Declarația și Platforma de acțiune de la Beijing (1995) și Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.
Drepturile și libertățile fundamentale reamintite prin diverse forme ale expresiilor culturale, cu scopul de a marca prioritatea globală a UNESCO ce privește egalitatea de gen. Practici și experiențe propuse din diverse perspective au scopul de a completa tabloul acțiunii pentru cetățenie democratică, în afara oricărei suspiciuni de abordare segregaționistă a drepturilor omului la feminin.
Educaţia pentru drepturile omului şi educaţia pentru cetăţenie democratică sunt parte dn scopul evenimentului. Acestea sunt strâns corelate şi se sprijină reciproc. Ele diferă mai degrabă din punct de vedere al focus-ului şi al ariei de cuprindere, decât din punct de vedere al scopurilor şi practicilor.
Educaţia pentru cetăţenie democratică se concentrează în primul rând asupra drepturilor, responsabilităţilor şi participării active, în relaţie cu dimensiunea civică, politică, socială, economică, juridică şi culturală a societăţii, în timp ce educaţia pentru drepturile omului are în vedere spectrul mai larg al drepturilor şi libertăţilor fundamentale în fiecare aspect al vieţii oamenilor.
În domeniul educaţiei pentru cetăţenie democratică şi al educaţiei pentru drepturile omului, învăţarea este un proces pe tot parcursul vieţii.
În acest context, evenimentul propus de CNR UNESCO reunește reprezentanți ai unor organizații guvernamantale și neguvernamentale, cetățeni și reprezentanți ai mediului de afaceri, încercând astfel să reflecte structura socială și profesională a societății.
Agenda indicativă
- Deschiderea evenimentului (10:30- 10:45)
- Madlen SERBAN, secretar general, CNR UNESCO
- Drepturile și libertățile fundamentale – prioritate globală a UNESCO 10:45-10:50
- Simona-Mirela MICULESCU, ambasador extraordinar și plenipotențiar, Delegat permanent pe lângă UNESCO
- Drepturile omului la feminin
Drepturile si statutul femeii ilustrate prin diverse expresii culturale (10:50-11:30)
- Nina SMART, “Wild Flower - The True Story of a Romanian Girl in Africa/ Povestea adevărată a unei fete din România în Africa”, volum autobiografic
- Iraida FLOREA, creator de imagine, Hyperborean Folklore, colecție bijuterii de artă ”Salba Zeiței Hyperboreene”, dedicată Zeiței Mamă
- Maria ALEXE, Clubul Soroptimist International București, ”Strigăte”, expoziție de pictură, artiști din Israel, Republica Moldova și România
- Adrian BULGARU, director Institutul Român pentru Drepturile Omului (IRDO), mesajul ceramicii „Violența înseamnă întuneric. Spune-i NU luminându-ți viața!” , proiect al IRDO și Nazarcea Grup
Activism civic, participare socio-economică si educatie pentru promovarea drepturilor omului la feminin (11:30- 12:00)
- Timothée BRETONNET, Sarah PAIRAULT (élèves) și Aurélie GUIOT, Thierry NOYREY (enseignants) - Liceul Francez ”Anna de Noailles” din București
- Alexandru MANDA, vicepreședinte, Asociația Group of the European Youth for Change (GEYC), România
- Virgina OȚEL, co-președintă a Professional Women Network Global Federation, (PWN Global)
-
În loc de concluzii (12:00 – 12:30)
-
Mihaela MIROIU, specialistă cu recunoaștere internațională, campioană a drepturilor omului la feminin
-
Ligia DECA, consilier prezidențial, Departamentul pentru Educație și Cercetare, Administrația Prezidențială
-
Madlen SERBAN, secretar general, CNR UNESCO
Detalii despre temele discutate sunt disponibile în documentul de mai jos.
Documente