ZERO VIOLENCE - Woman Today, Expoziție Online 8/10 Decembrie 2021
Articol publicat pe 08-12-2021
Din seria evenimentelor dedicate femeii contemporane și drepturilor omului în contextul celebrării a 65 de ani de la aderarea României la UNESCO, Comisia Națională a României pentru UNESCO (CNR UNESCO) a pregătit mai multe acțiuni specifice, cooperând cu voci pregnante din știință, cultură și artă. Între aceste acțiuni se încadrează și expoziția online ZERO VIOLENCE – Woman Today, inițiată de asociația Alumnus Club, în parteneriat cu CNR UNESCO. Artista Carmen Emanuela Popa propune un îndemn idealist cu trimiteri la eradicarea violențelor de orice tip, printr-o abordare conceptuală cu mijloace interdisciplinare în fashion design și valențe estetice post-moderniste.
Fragilitatea femeii este adesea exploatată ca o anti-armă în ceea ce privește securitatea sa în mediul social dar și în cel familial. În multe dintre cazuri, lipsa educației, comportamente deviante, factori ai precarității sau ai inadaptabilităților generează fenomenul generic și nociv al violenței care răvășește lumea contemporană.
Termeni ca Anti-violență, Toleranță și Pace se regăsesc în cele trei lucrări expuse virtual în cadrul proiectului printr-o serie de aluzii formale și cromatice care ating consensual specificul pacifist al conceptului. Fiecare dintre aceste teme sunt subiectul unui video/teaser care augmentează vizual și senzitiv mesajul umanist.
Statisticile arată că cel puțin una din trei femei din întreaga lume a fost agresată, sau supusă altor tipuri de abuzuri în timpul vieții sale, de obicei de către cineva cunoscut ei. Utilizarea intenționată a forței fizice sau a puterii invocată sau reală, împotriva altei persoane sau împotriva unui grup sau comunitate, poate duce la vătămare corporală, vătămare psihologică, maldevelopment sau privare de drepturi și libertăți.
Subiect expresiv și incitant în ceea ce privește apărarea identității morale, capătă valoare de manifest în lucrarea artistei Carmen Eamnuela Popa, fiind generic o militare împotriva violențelor de orice natură. Societatea devine sensibilă la îndemnurile simbolisticii vizuale, cu o foarte bună receptivitate atât în rândul victimelor dar și al celor care comit abuzul.
ZERO VIOLENCE este un slogan imperativ care trebuie implementat în conștiința colectivă astfel încât societatea actuală să întrevadă beneficiile și croirea unui stil de viață în armonie cu derivatele dragostei, compasiunii și ale respectului sporit pentru celălalt, chiar dacă acest lucru presupune un efort mental, afectiv sau pur și simplu de cogniție, dar care poate oferi o zonă extinsă de confort în traiul cotidian într-un context de reciprocitate și care poate fi un start-up permanent pentru clădirea unei lumi mai bune și mai prospere în ceea ce privește resursele binefacerii.
ZERO VIOLENCE este al doilea proiect pe tema anti-violenței pe care artista îl desfășoară în parteneriat cu Comisia Națională a României pentru UNESCO. Primul proiect internațional Academia Tinerelor Femei. Lupta împotriva Xenofobiei, Extremismului și Agresiunii a avut la bază mesajul că femeia zilelor noastre are nevoie de protecție necondiționată și, în definitiv, omul acestui început de mileniu are mai mult ca oricând nevoie de un pseudo-ghidaj de ordin fizic, psihologic și afectiv.
Carmen Emanuela Popa este doctorand în
Arte Vizuale /
Fashion Design în cadrul
Universității Naționale de Arte București, este absolventă a facultății de Arte Decorative și Design a aceleiași universități și a unui program de
Master – Strategii de Modă și Costum / UNArte București. În 2018 este bursier (6 luni) la
Universitatea IUAV din Veneția, Italia. Participă la o serie de evenimente internaționale de profil cum ar fi
MB Fashion Week Rusia și
London Fashion Week. Este membru al
Uniunii Artiștilor Plastici din România iar lucrările sale cu un puternic impact vizual au apărut în publicații precum
Huffington,
China Daily,
RFI, etc. și în presa de specialitate din
Marea Britanie,
Rusia,
Grecia,
China,
Franța,
Spania și
Romania.
Detalii despre conceptul expoziției sunt disponibile în documentul de mai jos.
Documente