Zilele UNESCO în Universitatea POLITEHNICA București
Articol publicat pe 01-10-2021
Universitatea POLITEHNICA din București, Catedra UNESCO „Inginerie pentru societate” împreună cu Comisia Națională a României pentru UNESCO organizează în perioada 5 – 8 octombrie 2021, în contextul aniversării a 65 de ani de la aderarea României la UNESCO, “Zilele UNESCO în Universitatea POLITEHNICA din București”, eveniment ce se va desfășura în campusul universității, cu prezență fizică, precum și cu participare online.
În anul 1956, la 27 iulie, România adera la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO). Mai târziu, la data de 21 septembrie, a fost înfiinţată Comisia Naţională a României pentru UNESCO (CNR UNESCO). Cei 65 de ani de diplomaţie publică, academică și culturală, de cooperare intelectuală, au adus beneficii reciproce atât României, cât şi UNESCO.
Evenimentul va debuta pe 5 octombrie cu ocazia Zilei Mondiale a Profesorului. La acest eveniment, sunt invitați Ministrul educației naționale Sorin Cîmpeanu, Președinte al CNR UNESCO, Consilierul prezidențial Ligia DECA, Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar, Delegat permanent al României pe lângă UNESCO Simona Mirela MICULESCU, reprezentanți ai UNESCO, Rectorul UPB Mihnea COSTOIU, Președintele Senatului UPB Tudor PRISECARU, cadre didactice universitare și studenți, reprezentanți ai mediului economic și social, precum și reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale.
„Zilele UNESCO în UPB” vor conține ateliere de lucru dedicate modernizării invățământului superior în contextul dezvoltării durabile și eticii inteligenței artificiale precum și acțiuni pentru promovarea patrimoniului cultural UNESCO din România: expoziții de documente și imagini, expoziții de pictură și port popular, filme dedicate patrimoniului românesc și activității României în relația cu UNESCO, precum și acțiuni tematice cu studenți și elevi.
Zilele UNESCO în UPB continuă inițiativele Catedrei UNESCO a UPB „Inginerie pentru societate”, înființată în 2017, care a promovat consecvent misiunea UNESCO privind dezvoltarea durabilă și dialogul intercultural prin educație, știință, cultură, comunicare și informare.
Conform obiectivelor strategice UNESCO de a promova creativitatea și diversitatea culturală, Catedra UNESCO a lansat noi programe de studii internaționale, promovează cooperarea științifică prin proiecte europene și colaborează permanent cu organisme internaționale de specialitate, inclusiv structuri ale UNESCO.
Festivitatea de deschidere a evenimentului din 5 octombrie 2021 va putea fi urmărită în direct, între orele 10.00 și 12.00, pe pagina de Facebook a Universității Politehnica din București: www.facebook.com/UPB1818.
De asemenea, vă supunem atenției, în documentele de mai jos, 3 programe de masterat ale Catedrei UNESCO „Inginerie pentru societate”: “Green, Smart and Integrated Transport and Logistics”, “Information Technologies Applied in Aviation”, “Ingineria și Managementul Orașelor Inteligente”.
Documente